Колаген: навіщо він потрібен організму і як підвищити його рівень

Найважливіший білок, що міститься в верхньому шарі дерми, називається колаген, він впливає на еластичність і міцність шкіри, сухожиль, хрящів і кісток. Цей протеїновий білок впливає на зовнішній вигляд і збереження молодості тіла людини. З віком вироблення організмом цієї речовини припиняється, однак його активно використовують в косметології, що дозволяє продовжити молодість шкіри.

Один вид колагену (II) застосовується для лікування суглобів, наприклад, остеохондрозі, ревматизмі та артриті. Два інших (I і III) використовують для поліпшення стану шкіри, нігтів і волосся.

Лікарі і дієтологи сходяться на думці, що навіть з профілактичною метою споживати колаген необхідно всім людям старше 35 років. До речі, вигідно купити коллаген для суставов ви зможете в інтернет-магазині  Foods-body.

Цікавий факт: Для того, щоб поліпшити вироблення колагену, необхідно вживати вітамін С. Наприклад, слід включити до раціону цитрусові, горох, болгарський перець, брокколі, полуницю та інші продукти з високим вмістом аскорбінової кислоти.

Призначення

1. Косметичні засоби. За свої властивості колаген активно використовується в косметології, наприклад на полицях магазинів можна побачити крем та інші засоби, що містять його.

Наприклад, при надмірному випаданні волосся використовують рідкий колаген, який збирає вологу з середовища і перетягує її на волосся, сповільнюючи і зупиняючи процес випадіння. Крім того, волосся можуть бути пошкоджені, а виправити це допоможе гідролізат колагену, який захищає пасма від впливу середовища. Завдяки цьому, волосся стає слухняним і блискучим.

А крем з колагеном для обличчя розгладжує зморшки, за рахунок утримання вологи і повітронепроникності.

2. Медицина. Також колаген застосовують для внутрішнього застосування, у вигляді таблеток, драже і капсул.

Цей білок прекрасно регенерує шкіру після опіків і ран. Тому, використовуються в стоматології та хірургії. Колаген в капсулах виписують при проблемах із серцем, а також для відновлення після грипу, ВПЛ, гепатитів В і С.

А ще вживають колаген при лікуванні хвороб суглобів, тому що він стимулює виробництво білка кісткової тканини, а в деяких випадках може замінити її.

3. Харчова промисловість. Желатин додають в їжу, яку необхідно згустити, наприклад, різні десерти, желе або м’ясні холодці. Такі продукти мають низьку поживність, однак такий колаген не менше корисний для волосся, нігтів або шкіри.

4. Спорт. Завдяки участі в наборі м’язової маси колаген додають в спортивне харчування. Крім того, він стимулює ріст м’язів і покращує їх працездатність.

Наявність в продуктах

Для кращого засвоєння білка використовують дієти, ось в яких продуктах міститься колаген. Лідером за змістом цієї речовини є риби з сімейства лососевих.

Крім того, в раціон модно включати продукти з амінокислотами:

- М’ясо птиці.

- Яловичина або свинина.

- Біла риба (тріска, минтай).

- Горіхи.

- Яйця.

- Кисломолочні продукти.

Гідролізований колаген або желатин нормалізує рівень білка. Знаходиться в заливних, холодцю і желе. Вітамін С підсилює вироблення білка.

Крім того існує морський колаген, що міститься в морській рибі і капусті.