Що водію потрібно знати про ОСАГО

Обов'язковий страховий поліс (ОСАГО), який повинен мати кожен автовласник, захищає свого господаря від матеріальної відповідальності перед третіми особами в разі аварії на дорозі. Документ містить інформацію про стандартний ліміт відшкодування збитку по майну, а також життю та здоров'ю третіх осіб.

Вирішили придбати поліс ОСАГО, але не знаєте, як вибрати відповідну страхову компанію? На сайті AvtoCivilka.ua ви знайдете всю необхідну інформацію стосовно автоцивілки, у тому числі дізнаєтесь де її можна оформити максимально швидко, безпечно і вигідно.

Експерти ж підготував для Вас кілька корисних порад для правильного вибору поліса

Перевірка наше все!

У вік комп’ютерних технологій, еру інтернету та інформатизації ми звикли перевіряти все - від сусіда по сходовій клітці до товару на полиці супермаркету. Ми пишемо відгуки, читаємо коментарі, сидимо на різних форумах. Так чому б не робити того ж самого зі страховою компанією? Есперти рекомендують - перед тим як вести переговори, а тим-більше що-небудь підписувати - перевірити компанію на сайті Моторно (транспортного) страхового бюро України (МТСБУ), подивитися її рейтинги.

Уявна економія

Українці зараз як ніколи намагаються економити на всьому, іноді навіть не усвідомлюючи, що економія в 100-200 грн може коштувати їм набагато дорожче. Вибираючи дешевий поліс в ненадійній компанії Ви ризикуєте як мінімум провозиться пару років з страховою потерпілої сторони, поки МТСБУ визнає Вашу страхову компанію банкрутом, адже тільки після цього Бюро несе відповідальність, а значить і витрати за такою страховою компанією. А є і ще гірше варіант - заплатити все доведеться самому, адже Ваш поліс можуть визнати втраченим, недійсним, або не укладеним зовсім.

Не економте, адже платити потім Вам

Як часто агенти по дорозі на роботу або біля автосалонів пропонують Вам швиденько оформити дешевий поліс, і при цьому дають 100% гарантію? І Ви навіть замислювалися про його купівлю? Не поспішайте. При купівлі дешевого поліса «при дорозі» - ви не маєте ніяких гарантій, квитанцій, і при зникненні такої страхової компанії з ринку страхових послуг МТСБУ не буде покривати збиток за Вас!

В цьому випадку економія 100-200 грн, і 30 хвилин свого часу на оформлення поліса в страховій компанії або у зареєстрованого страхового агента (перелік таких агентів можна знайти на сайті МТСБУ) може коштувати вам великих витрат. На сьогоднішній день вже існує судова практика - прийняття рішення судом за таким полісом на користь потерпілого, поліс визнається недійсним і як наслідок - за рішенням суду винуватець сплачує збиток власними засобами.

Знижки та бонуси - задумайтеся!

Відповідно до Закону України «Про обов’язкове страхування цивільно-правовому відповідальності власників наземних транспортних засобів» є лише 4 категорії громадян, які можуть претендувати на пільги при покупці поліса ОСАЦВ - учасники війни, чорнобильці 1,2 категорії, інваліди 2 групи, і пенсіонери. Всі інші водії мають право на знижку в 5% за кожен безаварійний рік. Така знижка не може перевищувати 20%.

На даний момент. не дивлячись на пряму заборону МТСБУ і законодавства, на ринку до цих пір зустрічаються СК які продають поліси з 60% дисконтом. Продають вони їх для швидкого закачування грошей на рахунку, але частіше за все демпінг в ОСАГО - це фінішна пряма до банкрутства, свого роду “дефібрилятор” для страховика, який рятує дуже рідко.

Але іноді, і надійні, стійкі на ринку компанії вдаються до демпінгового збільшення продажів ОСАГО - але користуються вони не дисконтом (так як для компанії, яка справно платить за своїми зобов’язаннями, даний вид страховки і так майже збитковий), а приємними бонусами, що не заборонені і не вплинуть на рейтинги і репутацію СК. Такими бонусами можуть бути - підвезення бензину, оплата евакуатора і т.д.