На європейських залізницях впроваджують потяги на водневих паливних елементах

Науково-технічний прогрес, як відомо, не стоїть на місці. З розвитком людства удосконалюються і технології. Відносно недавно в світі стали з'являтися нові можливості та перспективні напрямки в області двигунів і силових установок для транспорту.

Першими випробували на собі водневі способи тяги легкові автомобілі. Тепер настає час і для більш серйозних проектів. Рік тому французька компанія TGV Alstom надала німецьким залізницям два потяги, що використовують водневі джерела палива. Потяги курсують на 100-кілометровій ділянці на півночі країни.

На прикладі Німеччини, Франція вирішила також організувати перехід від традиційних дизельних тягових складів на водневі і гібридні (дизель-водневі) локомотиви. SNCF - державний французький ЖД-оператор замовив у TGV Alstom 15 поїздів з водневим принципом тяги. Компанія прагне протягом півтора десятків років повністю відмовитися від дизельних поїздів. До 2021 року на північному сході, заході і півдні Французької Республіки дизельні двигуни локомотивів повинні піти в минуле, звільнивши дорогу гібридним силовим установкам.

Водневі паливні елементи, які використовуються в електровозах, виробляють електрику за рахунок H2 і O2. Водень і кисень - в більшій мірі нешкідливі для екології елементи, а при з’єднанні один з одним під час хімічної реакції, що протікає в паливних комірках, виділяють в атмосферу пару і воду. Надмірна електрика, що отримується в процесі роботи водневого двигуна, накопичується в літієвих батареях, встановлених в залізничному складі. Навіть на 1 паливно-водневому елементі залізничний локомотив здатний подолати відстань в тисячу кілометрів.

За словами представників компанії Alstom, такі європейські країни як Великобританія, Нідерланди, Данія, Норвегія і разом з ними Канада, зацікавилися новою технологією і планують поліпшити екологію на своїх територіях, використовуючи H2-поїзда. До 2021 року Нижня Саксонія отримає від TGV 14 екологічно безпечних складів.

Єдиною проблемою використання такого роду технологій залишається мінливість Li-Ion батарей, які, як багатьом відомо, мають властивість несподівано самоспалахуватись і доставити багато неприємностей. Однак, вчені намагаються вирішити цю задачу, створюючи або альтернативні АКБ, або вдосконалюють вже наявні елементи акумулятора з літієм.

Якою має бути грамотна організація залізничних перевезень? Відповідь на це питання ви знайдете по посиланню Максим Шкиль бізнес, саме цей підприємець зумів створити досить успішну на сьогоднішній день компанію, і зараз “ПЕРША ЛОГІСТИЧНА КОМПАНІЯ” - визнаний лідер на ринку перевезень зернових вантажів залізничним транспортом в Україні.