«Звукова біометрія» дозволить розблокувати смартфон навушником

На сьогоднішній день навушники стали практично «життєво необхідним» аксесуаром для смартфона. Причому до вибору цих самих навушників користувачі найчастіше підходять не менш ретельно, ніж до вибору безпосередньо мобільного телефону. Однак група дослідників з університету Буффало задумалася, яке ж ще застосування можна знайти корисного гаджету.

І розроблена ними технологія дійсно дивує. Вона дозволяє розблокувати смартфон! Як повідомляє ITsider.com.ua, дослідники створили новий біометричний інструмент, який з легкістю вбудовується в бездротові навушники і ідентифікує геометрію вушного каналу. Пристрій було названо EarEcho.

“Ми звернули увагу на те, що по кампусу університету ходить багато студентів з навушниками у вухах, - говорить провідний автор роботи Чженпінг Джин, кандидат технічних наук, доцент кафедри комп’ютерних наук та інженерії Університету Буффало. Це змусило нас задуматися, що ми могли б знайти цьому гаджету нове застосування, так як він поширений повсюдно.”

Після того, як пану Джину прийшла в голову ця ідея, він і його команда почали працювати над створенням прототипу системи для бездротових навушників. Сама система EarEcho працює досить просто. Завдяки анатомічній будові, у кожного з нас є унікальна геометрія слухового проходу. Це означає, що у кожної людини звук всередині вуха поширюється по-різному, відбиваючись від стінок слухового проходу. Тому якщо послати сигнал, то можна у відповідь отримати його відображення, яке в силу унікальної геометрії слухового проходу у кожної людини буде також унікальним. Цей звук і буде виступати в якості свого роду біометричної підпису власника.

Але на розробці прототипу вчені не зупинилися. Вони зібрали групу з 12 осіб, яким наділи нові навушники і випробували їх в справі в різних умовах: на вулиці, в порожній кімнаті, в шумному торговому центрі і так далі. До уваги приймалося також і положення тіла випробовуваних (стоячи, лежачи, сидячи, закинувши голову). В результаті з’ясувалося, що якщо EarEcho випускали і брали відповідний сигнал протягом однієї секунди, ймовірність його вірного розпізнавання дорівнювала 95%. А збільшення часу до трьох секунд збільшило цей показник до 97,5% відсотків.

Таким чином (якщо не брати до уваги той факт, що контрольна група була досить невеликою) нова технологія на даний момент є одним з найбільш точних способів біометричної ідентифікації. А це значить, що в перспективі EarEcho можна використовувати для того, щоб розблокувати смартфони, тим самим забравши звідти датчики для сканування відбитків пальців і розпізнавання обличчя. Останні, до слова, набагато дорожче звукових сенсорів EarEcho. При цьому самі автори розробки вважають, що EarEcho можна знайти застосування не тільки при розблокуванні смартфона, але і для безпечного здійснення платежів.