Чотири тренда будівництва майбутнього

Нові форми гуртожитків, дерев'яні хмарочоси і швидкоспоруджувані будівлі - технології відкривають перед будівельними компаніями колосальні можливості. Але поки будівництво все ще живе за стандартами середини 19 століття. Аналітики CB Insights з'ясували, що визначить зміни в сфері житлового будівництва в найближчому майбутньому.

За даними PwC, американські будівельні компанії щорічно інвестують в дослідження і розробки лише 0,5% виручки. У той же час автомобільні компанії вкладають 3,7%, а виробники комп’ютерів і електроніки - 8,8%. Не дивно, що в цих умовах індустрія житлового будівництва працює за стандартами середини 19 століття без будь-яких змін. Будівельники як і раніше виконують рутинні завдання, використовуючи відпрацьовані за десятиліття прийоми.

При цьому ситуація на ринку житла в США погіршується з кожним роком. Країні не вистачає 7,3 млн будинків, а ціни на них продовжують рости. У 2018 році зростання склало 6,2%. Це в два рази вище, ніж зростання рівня доходів, і в три рази вище рівня інфляції.

Однією з головних проблем аналітики CB Insights називають масштабування. У компаній немає стандартизованого підходу до архітектурного проектування, підготовчі роботи і будівництва. Через це кожен будинок сьогодні будується як новий проект з нуля.

Однак поступово ситуацію починають міняти невеликі стартапи. Технологічні компанії в сфері будівництва в 2018 році уклали 45 великих угод з інвесторами. Лідером стала американська Katerra, яка в раунді фінансування D залучила $ 865 млн на будівництво будинків за принципом конструктора.

Збірка будинків з готових деталей - лише один із трендів на будівельному ринку. Аналітики CB Insights зібрали головні тенденції найближчого майбутнього. Не відстає від впровадження передових інновацій і вітчизняна будівельна компанія СК Днепр яка успішно займається будівництвом і проектуванням.

Заводська збірка і принцип конструктора

Новий підхід повинен вирішити вищезгадану проблему масштабування. Процес будівництва потрібно перенести з будівельного майданчика на фабрику. Такий підхід дозволить одночасно проводити кілька компонентів споруди, а потім збирати їх, як конструктор LEGO.

Модульне будівництво - так звана префабрикація - практикується вже не перше десятиліття, але поки широкого застосування такий підхід не отримав. У США над технологіями заводської збірки будівель працює кілька стартапів.

Дерев’яні хмарочоси

Використання матеріалів на основі дерева для будівництва багатоповерхових будівель на 40% знижує масу будови в порівнянні зі сталлю і на 60% - в порівнянні з бетоном. Завдяки цьому знижуються витрати на будівництво фундаменту. Поки будівлі такого типу будують переважно в Північній Америці, але скоро вони з’являться і в інших країнах.

Колівінги

Кожен четвертий американець віддає більше 50% свого щомісячного доходу на оренду житла. У цих умовах технологічні компанії вирішили відродити концепцію гуртожитку, зробивши її більш комфортною і привабливою. Мешканці колівінгів орендують невеликі квартири без кухні і без вітальні - ці зони доводиться ділити з сусідами.

Стартап Starcity орендує житлові комплекси або викуповує їх у власників, а потім переобладнав в колівінгі, включаючи додаткові послуги, наприклад, доступ до Wi-fi або сервіс прибирання житла. Мешканці платять за оренду близько $ 1800 в місяць. Starcity вже обладнала під колівінгі три будівлі, в проекті - ще 9. При цьому число клієнтів в списку очікування вже перевищило 8000.

Амбіції ІТ-компаній

Великі ІТ-корпорації поступово включаються в процес будівництва інноваційного житла. Компанії будують не тільки традиційні кампуси, але також обладнають міські зони відпочинку і проектують доступне житло.

Facebook в 2021 році завершить будівництво мікрорайону Willow Village, на території якого побудують 1500 квартир. З них 225 будуть продавати за ціною нижчою, ніж в середньому по ринку.

У грудні 2017 року Google отримала дозвіл на будівництво житлового комплексу з 9850 квартир. Також підрозділ компанії - Sidewalk Labs - планує побудувати в Торонто розумний район площею понад 510 тис. кв. м. Територію оснастять спеціальними датчиками для збору і аналізу даних, а в будинках одночасно будуть розміщувати квартири, офіси, торговельні площі і парковки.