З якого віку дітей навчати кататися на роликах

Катання на роликах знайшло масову популярність порівняно недавно. Особливо подобається цей вид спорту дітям, але багато батьків ставляться до нього з побоюванням. Часто тати і мами просто не знають, як убезпечити своє чадо від отримання травм.
ролики

Найкращий вік для старту під керівництвом батьків

Строгих заборон і кордонів щодо віку початківця роллера немає. А от роликові ковзани дитячі повинні бути найвищої якості і зручні для дитини, саме такі моделі зараз по найкращій вартості пропонує інтернет-магазин ua-slalom.com.

Як правило, діти починають цікавитися роликами в 4-5 років. Найменші розміри (26-28) відповідають цьому віку і будовою ніжки дитини. Роликові ковзани 23-26 розміру (Combo Jet) для 3-х років зустрічаються вкрай рідко - їх виробляють обмеженими партіями. Купувати ролики на виріст не можна. Катання в такому взутті загрожує підвищеною небезпекою отримати травму і може привести до патології розвитку стопи.

Ортопеди також рекомендують починати навчання з 4-х років, до цього віку формується звід стопи. В останні роки можна побачити на доріжках парків і малюків 3-х і навіть 2-річного віку, які досить стійко тримаються на роликах. Найчастіше це діти батьків-ролерів. У таких сім’ях діти осягають навички катання відразу після того, як навчаться ходити. У будь-якому випадку, малюкам не варто займатися більше 15-ти хвилин в день.

С якого віку можна займатися в ролер-школі?

Фахівці радять не вчити дитину самостійно, якщо ви самі не володієте хоча б основними прийомами їзди на роликах і правилами безпеки. Якщо ви не можете собі дозволити повноцінні заняття в спеціалізованому клубі чи школі, знайдіть кваліфікованого інструктора хоча б для кількох вступних уроків. Правильна стійка, вміння утримувати рівновагу і правильно падати дуже важливі.

Школи та клуби роллінга запрошують в молодші групи дітей від 4-х років. Але є тренери, які займаються з малюками, які не досягли цього віку. В цьому випадку пропонуються індивідуальні заняття з інструктором.

Навчання починається з демонстрації правильної стійки. Вона дуже важлива для збереження рівноваги, швидкості катання. Без вивчення основ неможливо виконати складні елементи і домогтися гарних результатів на змаганнях. Досвідчені вчителі починають навчати правильній стійці без роликів. На перших заняттях інструктор вчить правильно падати. Без освоєння і доведення цих навичок до досконалості ризик отримання травм дуже високий.

Участь в змаганнях

До аматорським забігів малюків допускають з 4-х років. Це не професійні змагання. У них можна брати участь кожному, хто здатний встояти і пересуватися на роликових ковзанах. Якщо ваша дитина серйозно захоплена катанням і проявляє неабиякі здібності, варто подумати про професійні заняття і змаганнях. До змагань зі значним призовим фондом і визначенням рівня кваліфікації дитини повинен готувати кваліфікований тренер. Офіційні школи і клуби пропонують такі послуги.

Існує різні підходи до формування систем визначення вікових категорій. Але зазвичай вони виглядають так: 7-9, 10-12 і 13-16 років. Малюки 4-6 років в серйозних змаганнях участі не беруть.

Користь роликових ковзанів для здоров’я

Під час катання розвиваються всі групи м’язів. Активне проведення часу на свіжому повітрі збагачує кров киснем - це дуже важливо для збереження здоров’я і розумового розвитку дитини. Регулярна їзда на роликових ковзанах покращує поставу, робить позитивний вплив на суглоби, судини, серце і дихальні органи, тренує вестибулярний апарат.

Катання на роликових ковзанах розвиває координацію рухів, підвищується спритність дитини . Це дуже важливо для її безпеки, адже дозволяє уникати травм в повсякденному житті.

Протипоказання для катання на роликах

Лікарі не рекомендують займатися цим видом фізичної активності дітей з діагностованим плоскостопістю першого та другого ступеня. Якщо дитина перенесла травму голови або має проблеми із зором, порадьтеся з лікарем - в деяких випадках слід відмовитися від катання до повного лікування. Серед протипоказань - ряд захворювань хребта і суглобів.

Рекомендований вік для початку навчання катанню - 4 роки. Але варто враховувати індивідуальні особливості розвитку дитини і перед покупкою роликів порадитися з ортопедом.