Оренда авто. Що потрібно знати

Взяти авто напрокат сьогодні простіше простого. Зробити це можна в будь-якому населеному пункті, на який завгодно термін і для найрізноманітніших цілей - хоч для сімейного відпочинку, хоч для зустрічі бізнес-партнера.

Це не тільки зручно, але часто і економічно виправдано: якщо у відпустку їде сім’я з трьох-чотирьох чоловік, то орендувати машину буде дешевше, ніж добиратися до місця призначення громадським транспортом. А скористатися цією послугою в Києві ви зможете на сайті https://rentuacar.com/, тут до ваших послуг у відмінному технічному стані різні марки авто економ, середнього і бізнес класу.

При цьому є ряд нюансів, про які варто знати заздалегідь.

Тарифна сітка: важливі клас і терміни

Перше, що потрібно знати потенційному орендарю авто - розцінки на прокат істотно різняться в залежності від двох основних чинників: класу (марка і модель) орендованого автомобіля і терміну оренди. Чим довший термін, тим нижча подобова вартість. Ціна оренди одного дня і оренди на тридцять днів того ж самого авто може відрізнятися на 50-60%.

Друга економічна складова оренди - застава за машину, яку сьогодні вимагають все прокатні компанії. Сума застави залежить від класу авто і може становити від $ 300 за Lanos до $ 4000 за Range Rover або Lexus LX570.

Умовні рамки

Крім застав і страхування, в прокатних компаніях є ще ряд обов’язкових і не дуже умов, багато з яких можуть стати несподіванкою для клієнтів. По-перше, це віковий ценз. Практично у всіх фірмах є вимоги до віку орендаря авто (не менш 21 років) і мінімального стажу водіння (від двох років). У деяких компаніях також встановлені підвищені вимоги при оренді авто преміум-класу (стаж не менше п’яти років і вік від 25-ти) і при покупці суперстраховкі (стаж від трьох років).

Втім, це не означає, що клієнтів відсівають не дивлячись. Деякі компанії можуть видати автомобіль людині, якщо у неї буде стаж більше року за умови, якщо вона залишить подвійну заставу і персонал переконається, що вона добре вміє керувати. Цим же вимогам повинен відповідати другий водій, якщо ви, наприклад, збираєтеся в дорозі передавати комусь право керування авто. До речі, цю деталь прокатної компанії потрібно повідомляти обов’язково: другого водія вносять до договору прокату. В іншому випадку орендодавець має повне право стягнути з вас повну суму збитків, якщо, наприклад, авто, за кермом якого був незазначений в договорі водій, постраждало в ДТП.

Доплата за кілометр і правило повного баку

Поспішати при виборі прокатної компанії не варто. Експерти радять як мінімум почитати умови прокату на сайті. Зверніть увагу на допумови або послуги, які можуть бути вам пред’явлені до оплати вже по факту повернення машини. Вам можуть пропонувати авто на $ 5-10 дешевше тому, що вас у чомусь обмежують - наприклад, в пробігу. Дійсно, в ряді компаній є обмеження пробігу, в середньому не більше 300 км на добу. При видачі машини показники лічильника фіксуються в акті прийому-передачі авто, і в разі перепробігу вам доведеться при поверненні авто оплатити зайві кілометри. Розцінки приблизно такі: $ 10 за 100 км “перебору” для економ-класу, $ 15 для середнього і $ 20-25 для бізнес- і преміум-класу відповідно.

Додатковою статтьою витрат може стати і паливо: деякі фірми сповідують правилу “повного бака”. Це означає, що клієнт повинен повернути машину з таким же рівнем палива, з яким її отримав (це також фіксується в акті прийому-передачі), або оплатити його - нерідко за завищеними розцінками. Крім того, з вас можуть взяти гроші за миття машини, якщо ви повернули її в неналежному вигляді.

Правда, тут працює не жадоба наживи, а практична необхідність. При здачі авто потрібно візуально оцінити його на предмет пошкоджень. Буває, що людина подряпала бампер і заїхала в бруд, щоб це приховати.

Нарешті, в день повернення авто стежте за часом: терміни прокату обчислюються повними цілодобово. Якщо машина надійшла в ваше розпорядження о восьмій ранку, то повернути її потрібно через обумовлений термін в той же самий час. Часто компанії дозволяють запізнитися на дві години, але про це потрібно попередити. Інакше вам нарахують повну добу прокату, навіть якщо з них у вас витрачено всього три години, які ви провели в пробці.