Нова система навчить розумний будинок економити енергію

Фахівці з Лозанни представили систему, яка збере дані про використання електрики окремими пристроями і підкаже домашнім мережам, як найбільш економічно розподілити і використати енергію.

Навіть якщо розподілом електрики в вашому домі керує розумна енергомережа, вигоди від цього обмежені, а «тонке налаштування» просто неможливе. Корінь проблеми - брак інформації. Розробка фахівців з Федеральної політехнічної школи Лозанни покликана розв’язати цю проблему.

Вони звернули увагу на те, що в сучасній квартирі стає все більше пристроїв, які здатні ділитися інформацією про енергоспоживання. Смартфони підключають до зарядки, як правило, в один і той же час. Розумні кавоварки знають, коли треба приготувати філіжанку улюбленого напою. Камери спостереження підкажуть, коли хтось вийшов, а включають світлодатчики - коли зайшов назад. Розумні системи опалення - що можна заощадити, коли господаря немає вдома. До речі, про опалення: на сайті http://termoplaza.com.ua ви можете ознайомитися з інноваційною продукцією від компанії TermoPlaza, мова йде про високоефективні енергозберігаючі панелі, котрі дозволять суттєво зекономити на обігріві приміщення.

Однак усіма ними керують окремі сенсори і додатки, зовсім не орієнтовані на енергозбереження. Швейцарці ж стверджують, що розробили систему, яка може збирати і узагальнювати дані від різних датчиків. Це - та сама прокладка, яка дозволить розумним мережам почати розбиратися, що відбувається в окремих квартирах і навіть кімнатах, витрачаючи енергію максимально ефективно.

«Величезна кількість смартфонів і підключених пристроїв пропонуються на ринку. Все це - сенсори, але використовувані ними технології можуть бути дуже різними, - пояснює один з авторів інтерфейсу Джорж Ліліс. - Наше рішення має бути сумісним з різними технологіями, так що його можна буде під’єднати до будь-якого пристрою. І, таким чином, будівлю і енергомережу можна буде налаштовувати незалежно від використовуваних пристроїв».

Розробники запевняють, що пропонований ними інтерфейс не тільки дуже гнучкий, але і максимально безпечний в плані передачі особистих даних. Програмний код опубліковано у відкритому доступі.

Співробітник Лабораторії електроніки Олівер Ван Кутса зараз обкатує систему на симуляторі розумного будинку.

«Квартиру, наприклад, можна прогріти за кілька хвилин, коли електрика дешевша, і обмежити пікове споживання, - говорить він. - Є і простір для маневру в частині комфорту ... Ми знаємо, що люди вважають за краще тримати температуру в квартирах в діапазоні 22-26 градусів, так що ми можемо її трохи знижувати в моменти пікового завантаження мережі».