Що таке RFID-технології, особливості і переваги їх застосування

Якщо ви купили візитницю, брелок або гаманець, на бирці якого (або на ньому самому) сказано, що тут є функція блокування RFID, ви, ймовірно, запитаєте, а що це таке, і чи будуть ваші кредитні та дебетові карти в безпеці поряд з цією штуковиною. На питання про те, що таке RFID, а також про те, як воно працює дасть відповідь дана стаття.

RFID-технологія радіочастотної ідентифікації, яка останнім часом набула великої популярності і широко використовується в нарізноманітніших сферах людської діяльності. Зокрема - в банківських картах з можливістю безконтактної оплати. Зручність такого «пластику» очевидна - для оплати досить піднести його до терміналу, що дозволяє істотно економити час в чергах, супермаркетах, на заправках. До речі, на сайті https://idcard.com.ua/ ви дізнаєтесь про компанію “Смарт-карти України” яка пропонує надійні сучасні безконтактні карти, різноманітні аксесуари до них, браслети, брелоки, мітки з RFID чіпом, зчитувачі смарт-карт, RFID модулі, принтери для друку на картах.

Основи технології радіочастотної ідентифікації

Технологія передбачає використання радіохвиль певної частоти для зчитування, захоплення і передачі інформації. Цим RFID частково нагадує ідентифікацію типу «свій-чужий», використовувану у військовій сфері. Власне, звідти технологія і бере свій початок. Перші чіпи, які працюють на сучасному принципі радіочастотної ідентифікації, були представлені і випробувані в 1973 році, а через 15 років технологія вже була досить добре відпрацьована і запатентована.

Суть роботи RFID-систем - у взаємодії двох основних складових елементів - мітки (або тега) і приймача - пристрою, що зчитує. Пасивний елемент - мітка (чіп) - призначений для зберігання інформації, а активний - зчитувач (термінал) - необхідний для зчитування цих даних шляхом радіочастотного взаємодії. Таким чином можна легко ідентифікувати об’єкти на відстані - без безпосереднього контакту з ними, що, наприклад, необхідно при зчитуванні штрих-коду або QR-коду.

Працює вся система в такий спосіб - зчитувач (сканер) генерує електромагнітне поле, а мітка приймає ці хвилі, перетворюючи їх в сигнал і в електроенергію, яка використовується для живлення самого чіпа. Отримана енергія необхідна для виконання певних дій, генерації і відправки зворотного сигналу, який приймає вже сканер. При електромагнітному впливі на мітку можливо не тільки зчитування з неї інформації, а й запис даних.

Область застосування і переваги RFID-технологій

Важливе значення RFID-міток - їх компактність і можливість сканування не тільки при безпосередньому контакті, а й на малій відстані від пристрою, що зчитує. При цьому чіп може зберігати обсяг інформації до 8 Кб. Правда, самі прості і доступні мітки зазвичай містять всього 1 Кб даних. Це, наприклад, особиста інформація власника кредитної, платіжної чи транспортної карти. Чим більший обсяг пам’яті пристрою, тим більше інформації можна зберігати в чіпі і тим надійніше вона може бути захищена за допомогою різних алгоритмів шифрування.

Сьогодні RFID-системи активно використовуються в наступних сферах:

- платіжні системи, що працюють з безконтактного принципом;

- ідентифікація людей і тварин;

- документи, що використовуються в міжнародних відносинах, туристичної галузі;

- системи безпеки та пропускний контроль;

- облік і відстеження товарів, управління продукцією;

- контроль і управління особистими даними пацієнтів, співробітників, клієнтів і т.д.

Широкі можливості технології дозволяють використовувати її практично скрізь, де необхідна максимальна автоматизація процесів без шкоди для їх безпеки. Деякий час назад розвиток технології гальмувала висока вартість самих міток і зчитуючого обладнання. Зараз ситуація змінилася, що пов’язано з новими науковими відкриттями, що дозволяють істотно зменшити розмір чіпів і здешевити їх виробництво.