Чому любовне фентезі таке популярне, і що почитати в цьому жанрі

Любовне фентезі переживає справжній бум. Хто ж головні зірки цього жанру? Які найпопулярніші книги?

У книгах жанру «любовне фентезі» (інші варіанти - «романтичне фентезі», «сентиментальне фентезі», «жіноче фентезі») - справжній паралельний світ. Здавалося б, це не висока література, але частенько захоплює так, немов в кролячу нору провалюєшся!

Головне в любовному фентезі - героїня. У ній дивним чином поєднується непоєднуване. Сильні, сміливі, красиві, володіюючі чарами і зброєю героїні підкорюють світи і серця, але при цьому вони так схожі на самих звичайних жінок, що живуть тут і зараз, - на сусідку або бухгалтера з вашого офісу.

Закони жанру суворі: у книзі повинні бути заповзятлива іронічна героїня, її класний мужик, хепі-енд. Автор завжди прагне виправдати очікування читача (частіше все-таки читачки): розважити, підняти настрій, розповісти мрійливу любовну історію.

У жанрі любовного фентезі опубліковано неймовірна кількість книг, і ще більше історій можна виявити в Інтернеті на сайтах самвидаву. Ось назви лише кількох, найгучніших видавничих серій: «П’ятдесят відтінків магії», «Інші світи», «Чаклунські світи», «Любов і магія», «Фантастика. Любовний роман. Гумор», «Романтична фантастика» і так далі. По посиланню читать любовное фэнтези ви зможете знайти ці та інші популярні твори. А ми розповімо про головні зірки жанру.

1. З «Сутінків» Стефані Майєр, мабуть, і почався справжній світовий тріумф жанру любовного фетезі. «Сутінки» - перша книга молодіжної вампірської трилогії. Володар всіх можливих статусів на кшталт «Вибір редакції The New York Times», «Краща книга року Publishers Weekly» і мільйонних тиражів. Вона про вампірів і американській школі, але здебільшого про кохання. Дев’яностолітній вампір Едвард, який переховується в образі американського школяра, і Белла, дівчинка з важкою долею, будуть любити один одного тією першою пронизливої ​​любов’ю, важливіше якої, здається, нічого і немає. Перше відчуття - саме зворушливе і сильне, і спасибі Майер, що зайвий раз нагадала, як це буває.

2. Ольга Громико - одна з родоначальниць жанру любовного фентезі. На порталі «Литмир» у неї три з половиною мільйона переглядів, на презентаціях її книг яблуку ніде впасти. Ольга - автор півтора десятків книг. Найбільшою популярністю користується цикл «Професія: відьма», що відкривається однойменною романом. Фірмовий почерк Громико - гумор, події розгортаються в добре прописаному світі слов’янського міфу, головна героїня - зухвала студентка магічної школи.

3. Хто ховається під псведонімом “Лена Звездная”, однієї з найвідоміших російських письменниць в жанрі любовного фентезі, до сих пір невідомо. Найпопулярніша серія авторки - «Академія проклять», в яку входить 8 романів. Серія відкривається книгою «Академія проклять. Урок перший: Не проклинай свого директора». Це історія пристрасного кохання адептки Академії проклять Дейкі Ріати і лорда-директора тієї ж Академії Ріана Тьєра. Вона - простачка з проблемами, але не без здібностей і з принципами, в яку (крім директора) закохуються всі чоловічі персонажі відчайдушно. Спільна боротьба і викриття підступів ворогів логічно завершуються весіллям. З гумором виписана любовна лінія переплітається з детективною.

4. Американка Райчел Мід в університеті вивчала релігієзнавство і педагогіку. По-справжньому вона прославилася серією «Академія вампірів», до якої входить 6 романів, опублікованих загальним тиражем 1,5 мільйона примірників. Відкриває серію книга - «Академія вампірів. Книга 1. Мисливці та жертви». Це історія 17-річної вампірші Розмарі Хезевей, яка в вампірської школі готується стати охоронці своєї подруги, принцеси Лісса. Дія розгортається в сучасній Америці. Чотири роки тому книга була екранізована з Зої Дойч, Данилом Козловським і Люсі Фрай в головних ролях.

5. Роман «Проклята школа» Рейчел Хокінс дав старт однойменному циклу, що розповідає про школу Геката-хол, де навчаються підлітки, що володіють паранормальними здібностями. Книги циклу завоювали безліч шанувальників по всьому світу. Права на екранізацію куплені компанією Disney - планується серіал.

6. Трилогія «Відбір» американки Кіри Касс догодила в список бестселерів The New York Times. Права на екранізацію викупила компанія Warner Bros. У юної Америки Сінгер є шанс взяти участь в змаганнях і завоювати серце принца. Всі дівчата мріють про це, але до конкурсу допущені тільки 35, і героїня - в їх числі. Але вона-то якраз зовсім не хоче боротися за корону і жити в палаці, бо вже закохана - і зовсім не в принца.