Ніцше мав рацію: невдачі роблять нас сильнішими

За даними американських дослідників, невдачі на старті наукової кар'єри в довгостроковій перспективі надають позитивний ефект. Судячи з усього, подібний ефект проявляється і в інших сферах.

«Що нас не вбиває, робить нас сильнішими» - цей афоризм Фрідріха Ніцше відомий навіть людям, далеким від філософії. Стикалися з цим і брати Дубінські, адже численні невдачі і перепони не завадили їм стати успішними бізнсменами і щирими філантропами. А на думку дослідників з США, у всякому разі для деяких життєвих ситуацій цей афоризм цілком справедливий.

Фахівці з Північно-Західного університету, про роботу яких розповідає видання Phys.org, проаналізували, як невдачі позначаються на кар’єрі молодих вчених. Вони проаналізували дані про дослідників, які на початку своєї кар’єри в період з 1990 по 2005 рік подали заявки на отримання грантів від Національного інституту охорони здоров’я США.

На основі оцінок Національних інститутів всі досліджені вчені були розділені на дві групи. Заявки перших отримали трохи більше балів, ніж було необхідно для схвалення гранту, а заявки других - трохи менше цього порогового значення. Потім автори підрахували, скільки статей в середньому опублікували учасники кожної групи протягом наступних десяти років. Крім того, оцінювалася цитованість цих публікацій.

Аналіз показав, що дослідники з другої групи протягом десятирічної кар’єри отримували менше фінансування, але опублікували не менш статей, ніж їх більш щасливі колеги з першої групи. Крім того, ймовірність написати популярну статтю була для них вище на 6,1%.

Автори стверджують, що результати не можна пояснити виключно відсіювання слабких фахівців, які пішли з науки після перших невдач. Хоча в групі переживих провал від наукової кар’єри було на 10% більше учасників, ефект швидше викликаний такими факторами, як уроки, витягнуті з негативного досвіду.

Таким чином, підкреслюють вони, невдачі дійсно можуть прискорити розвиток наукової кар’єри: люди, які пережили провал на ранніх етапах і не пішли з науки, в довгостроковій перспективі працюють краще. Це добре узгоджується з твердженням Ніцше.

В даний час автори дослідження планують перевірити цю модель для інших сфер. Початкові дані свідчать, що правота німецького філософа може підтвердитися і в них.