Що потрібно знати про показники, що визначають якість бетону

Основним матеріалом при будь-якому будівництві є бетон. Придбати його справа нехитра, та й до того ж вибір його дуже великий. Але необхідно враховувати, що цей матеріал може бути різним за якістю і призначенням. Купувати бетон потрібно з урахуванням мети його використання, це може бути спорудження стін, укладання доріг або декоративних елементів в інтер'єрі.

Сьогодні, купуючи бетонну суміш, перед вами постає величезний вибір з компаній-виробників, фірм-представників виробника або фірм-перекупників бетону. Всі вони пропонують вигідні умови, всілякі системи знижок та багато інших бонусів при купівлі бетону саме у них.

Звичайно, золотим правилом при купівлі бетону буде його придбання у перевіреної компанії-виробника, якою по праву рахується завод Комфорт-ЛВ. Як правило, надійні компанії надають послуги з доставки бетону в будь-яких його кількостях, в будь-який зручний для вас час. Адже своєчасна доставка - це один з головних чинників при дотриманні термінів в будівництві.

Якість бетону визначається конкретними показниками:

1. Марка матеріалу вказується в цифрах від М100 до М800, які є показником певної міцності і обчислюється в кілограм-силу на квадратний сантиметр.

2. Клас матеріалу (бетону), який розташований близько марки. Позначається як: «В» з цифровим значенням від 3,5 до 60. Це показник визначає коефіцієнт надійності (міцності) з невеликою похибкою, про яку йдеться в процентах.

3. Вказується інформація про морозостійкість, яка має своє позначення у вигляді знака F з цифровим показником, що досягається 1000 одиниць. Такий показник показує на рівень витримки матеріалу в період заморозків з перепадами температури. Для стійкості до морозів виробники можуть додавати добавки, які сприятимуть витримки бетону в негоду. Про склад і добавка найкраще уточнювати при замовленні та купівлі бетону.

4. Ще один важливий елемент - це показник водонепроникності матеріалу, який також має своє літерне (w) і цифрове позначення (від 2 до 20 одиниць). Це показник визначає рівень опірності бетону по відношенню до води, особливо під тиском. Високий показник дозволить не використовувати додатковий водонепроникний матеріал.

5. Такий елемент, як рухливість бетону (п), впливає на зручність використання і укладання бетону.

При виготовленні бетону використовуються різні добавки, так би поліпшити його властивості. Це можуть бути такі добавки, як: КМХ, П-2, лінгопан Б-1,3,4, С-3, ПМП-1, С-ЗМ-15 та інші. Склад елементів бетону впливають на його марку, що в подальшому визначає спрямованість в будівництві.