У MIT створили «квіти-світлячки» для освітлення будинків майбутнього

Архітектори та хіміки з Масачусетського технологічного інституту (MIT) об'єдналися, щоб спроектувати будинки майбутнього - з системою поглинання сонячного світла, подачі води та компостування відходів в грунті. А люмінесцентні рослини для освітлення вже придумані.

Інтрнет-магазин Світ Рослин пропонує широкий асортимент добірного сортового посадкового матеріалу, добрив і засобів захисту рослин, теплиць і покривного матеріалу, товарів для бджільництва, а також різноманітний садово-огородній інвентар.

Сяючі рослини, створені в MIT - не плід праць генних інженерів. Хіміки імплантували наночастинки, які змусили листя випромінювати світло - приблизно так само, як це працює у світлячків. Завдяки такій трансформації практично будь-яку рослину можна змусити люминесціювати, перетворивши її в дешеву систему освітлення, якій не потрібно підключення до електромережі або батарейки.

Однак для реалізації цього сміливого задуму авторам цього проекту - професору Майклу Страно і його колегам - знадобилися ті, хто міг би втілити його як елемент автономної будівлі майбутнього. Так в команду увійшла професор архітектури Шейла Кеннеді, відома своїм інтересом до інфраструктури чистої енергії. Вчені отримали грант і приступили до роботи, розповідає MIT News.

«На освітлення витрачається зараз значна частка споживаної електроенергії, близько 20% світового споживання. Це генерує дві гігатони двоокису вуглецю в рік, - каже професор Страно. - Сяючі рослини не просто замінять лампу на столі, але і допоможуть нам скоротити величезний енергетичний слід ».

Досліди з рослинами, що світяться в MIT проводять з 2017. У перший рік дослідникам вдалося виростити кілька поколінь люмінесцентного водяного кресу, який світиться довше і яскравіше, ніж перші експериментальні версії. Вони розробили новий компонент нанобіотичних рослин, які назвали конденсаторами світла. Ці наночастинки стримують пікове світіння рослин, не даючи їм випускати занадто яскраве світло. Таким чином люмінесценція може тривати замість кількох годин дні або навіть тижні. Потім вчені розробили архітектурну модель, яка демонструє можливість адаптації сучасних будівель до природних циклів росту рослин при економному витраті електроенергії. Зараз модель виставлена ​​в Смітсонівському музеї дизайну в Нью-Йорку.

«Нанобіонічна рослинна інфраструктура призначена для споживання природних ресурсів, - пояснює професор Кеннеді. - Будівля збирає і переносить енергію сонця, збирає і перенаправляє воду і збагачує грунт компостом».