Надтонкі та гнучкі: вчені надрукували електронні тату на людській шкірі

Американські вчені розробили спеціальне чорнило і принтер, які використовуються для друку надтонких електронних плат. Схеми можна наносити на папір, бинти і навіть шкіру, а також доповнювати їх новими елементами. Це дозволить створювати перев'язувальні матеріали і татуювання з пристроями моніторингу стану пацієнтів, вважають розробники.

Бажаєте створити власний оригінальний образ, що максимально відповідає вашим приоритетам, ціннісним орієнтаціям, ставленням до оточуючого світу? Відвідайте тату салон в Києві Nik Korniets Tattoo, досвідчені креативні майстри якого втілять в життя любу вашу ідею від милої флористичної мінімалістіки до вражаючого японського рукава!

Вчені з Університету Дьюка (США) розробили новий метод друку електронних плат за допомогою спеціального принтера. Отримані пристрої настільки тонкі, що їх можна наносити прямо на шкіру - як тимчасові татуювання. Плати також можна друкувати на папері або інших матеріалах, таких як медичні пластирі або бинти.

На відміну від попередніх подібних розробок, нова технологія дозволяє здійснювати друк при більш низькій температурі, до того ж готові плати легко доповнюються новими елементами. Про це повідомляє журнал ACS Nano. Така технологія друку може застосовуватися для створення пристроїв моніторингу стану пацієнтів на перев’язувальних матеріалах, а також для друку спеціальних електронних татуювань. Схожі способи друку існували і раніше, проте подібні плати наносилися на пластикову або гумову плівку, яку потім наклеювали на шкіру. Такий електронний пластир носився відносно недовго, а для його виготовлення потрібно більше часу.

Команда з Університету Дьюка не повідомляє, скільки часу трималися на шкірі надруковані плати, але в більш ранніх експериментах, проведених в Іллінойському університеті, термін служби схожих пристроїв досягав декількох тижнів.

«В різні роки виходило безліч досліджень, автори яких заявляли про створення «повністю надрукованих електронних плат», але в дійсності по їх технологіям заготовки доводилося багато разів виймати для спікання, промивання або нанесення покриття методом центрифугування. Наш метод вперше повністю відповідає очікуванням публіки», - стверджує доцент факультету електричної та комп’ютерної інженерії в Університеті Дьюка Аарон Франклін.

Вчені розробили спеціальне чорнило, що містять наноніти срібла, які наносяться на будь-яку поверхню за допомогою аерозольного принтера і висихають менше ніж за дві хвилини, забезпечуючи при цьому електропровідність без будь-якої додаткової обробки.

Новий метод навряд чи буде масово використовуватися для виробництва імплантованої електроніки, стверджують розробники. На їхню думку, технологія підходить для швидкого створення індивідуальних носимих пристроїв, в тому числі з вбудованими електронними біосенсорами.