Поради спеціалістів щодо перевірки справності і вибору автомобільних амортизаторів

Один з факторів, що безпосередньо впливають на безпеку їзди, - стан амортизаторів. Але як визначити їх справність і чим керуватися при виборі цих вузлів? Коли слід перевіряти амортизатори?

Придбати якісні амортизаторы на ваз і інші марки авто ви зможете в компанії VIAL-AUTO, а нижче наведені відповіді фахівців на найбільш поширені питання, що стосуються цього важливого автомобільного вузла.

Коли слід перевіряти амортизатори?

Виробники амортизаторів рекомендують проводити їх перевірку кожні 20-30 тис. км. На жаль, про цю вимогу багато автовласників не знають, а якщо і знають - то графік цей ігнорують, так як погано уявляють, чим може закінчитися їзда на несправних амортизаторах. Потрібно відразу ж перевіряти амортизатори при погіршенні поведінки автомобіля на дорозі.

Як виконується процедура перевірки?

Теоретично амортизатори слід перевіряти на спеціальних вібростендах. Однак встановлені вони далеко не на всіх СТО. Існує ще й «дідівський» метод визначення виходу амортизаторів з ладу: видніються підтікання рідини або самі вони мокрі - значить, несправні і потребують заміни. Однак сьогодні цей спосіб не завжди прийнятний. На більшості іномарок встановлені газо-масляні амортизатори, у яких в першу чергу з системи йде газ, тому вузол залишається сухим. Якщо газ вийшов з одного амортизатора або з двох, але з одного боку, машина стоїть з ухилом в бік несправних амортизаторів.

Можна також застосувати метод розгойдування автомобіля. Якщо амортизатор несправний, після вертикальної розкачки машина все ще продовжує гойдатися. Якщо все гаразд, кузов зупиняється відразу ж після одного качка. Втім, досвідченим водіям для визначення несправності амортизаторів не потрібні ніякі стенди і візуальний огляд. Несправність цього вузла відчувається по поведінці машини.

Який термін служби цих деталей?

Амортизатори, встановлені на машину на конвеєрі, в наших умовах «ходять» 120-150 тис. км. Амортизатори з роздрібної мережі виходжують зазвичай менше. Термін їх служби істотно залежить від стану підвіски автомобіля, стилю водіння, дорожнього покриття і становить 100-120 тис. км.

Як на ресурс амортизаторів може вплинути стан підвіски?

Безпосередньо. По-перше, справні сайлент-блоки також частково виконують функцію гасіння коливань безпружинних частин автомобіля, і якщо вони порвані, все навантаження лягає на амортизатор, тобто йому доводиться працювати «за двох». Крім того, при просідання сайлент-блоків нижня частина амортизатора зміщується, відповідно, в деяких конструкціях відбувається перекіс штока і посадженого на його кінці поршня, і ці деталі і ущільнювачі інтенсивно зношуються.

Чим керуватися при виборі амортизаторів?

Рекомендації можуть бути такими: потрібно приділити увагу характеристикам амортизаторів (комфортні, спортивні), переліку додаткових деталей (втулок, пиляків), які входять в комплект, гарантійним зобов’язанням.

Чи потрібно міняти пружини одночасно з амортизаторами?

Це залежить від того, чи хвилюють вас рівень комфорту, керованість і стійкість автомобіля. Характеристики амортизаторів відрізняються, тому після установки нових вузлів багато помічають зниження рівня комфорту. Якщо когось це не влаштовує, можна підібрати інші пружини. Все це, звичайно, дорожче, зате клієнт отримує автомобіль, налаштований «під себе».

Де краще купувати деталі - в магазині, на ринку чи на СТО?

Там, де дають гарантію не на словах, а на «папері», обто формляють спеціальний гарантійний талон з мокрими печатками. Ще краще, якщо продавець встановлює ці вузли безкоштовно.

Звичайно, хтось може сприймати це як додаткову рекламу фірми-продавця або установника. Але не має сенсу давати гарантію на амортизатори, якщо немає впевненості в їх правильному встановленні та справності підвіски. Адже в разі повернення вузла через поломки в гарантійний період всі витрати по заміні вузла, як правило, бере на себе продавець.