Висновки вчених: гормон щастя знижує залежність від наркотиків

Американські вчені створили препарат, який вилікував наркотичну залежність у щурів, і це стане значним кроком на шляху створення нового терапевтичного методу для лікування різного роду залежностей і хвороб.

Відкриття в майбутньому ляже в основу нових методів боротьби з наркозалежністю, а  наразі на сайті https://www.metod-center.com/ ви дізнаєтесь про харківський центр “МЕТОД”, де успішно борються з алкоголізмом, наркоманією, ігровою залежністю.

При вживанні наркотиків в мозку змінюється ряд хімічних процесів, через що людині дуже складно відмовитися від психотропних препаратів. І чим сильніше розвивається залежність, тим складніше мозку утримуватися від бажання прийняти дозу.

Вчені з Техаського університету розробили і протестували на пацюках новий препарат для лікування наркотичної залежності. Вони досліджували нейромедіатор серотонін - «гормон щастя», який передає інформацію між нейронами, і грає ключову роль в хімічних процесах в мозку.

Команда виявила, що рецептори серотоніну 2С у наркозалежних людей не працюють так само добре, як у здорових. В експерименті з кокаїнозалежними щурами половині групи вчені ввели створений препарат, а друга отримувала ін’єкції фізрозчину. В результаті, після застосування нового препарату щури демонстрували менш залежну поведінку від наркотику.

Зараз не існує ліків для коригування хімічного дисбалансу в мозку, тому вчені пов’язують великі надії з результатами досліджень, пише сайт університету.

- Ми першими довели, що терапевтичний препарат може бути успішно використаний для зниження наркотичної залежності. Крім того, порушення функціонування рецептора серотоніну 2С може сприяти розвитку таких хронічних захворювань, як депресія, шизофренія і ожиріння, що робить відкриття дуже важливим для багатьох медичних областей, - каже дослідник Кетрін Каннінгем.

Вчені будуть продовжувати тестування препарату на ефективність і безпеку.

- Ми з нетерпінням чекаємо початку клінічних випробувань, щоб підтвердити терапевтичний ефект на людях і відкрити нові можливості для пацієнтів з наркотичною залежністю, - підсумовують техаські вчені.

До речі, за останніми оцінками ООН, кожна 20-а людина в світі хоча б один раз вживала наркотик протягом життя. Погодьтесь, висновок доволі сумний.