Надруковані на 3D-принтері шини не можна продірявити

Вчені Південно-Каліфорнійського університету створили технологію 3D-друку з гумових матеріалів, які відновлюються при пошкодженнях. Вічними стануть не тільки шини, але і підошви, а також дитячі іграшки.

Американські дослідники отримали універсальний матеріал, який можна використовувати в найрізноманітніших областях: від виробництва взуття до електроніки. У кожній з них він знизить витрати і при цьому продовжить термін служби готових виробів. Виробництво з матеріалу відбувається за допомогою техніки 3D-друку, що використовує фотополімеризацію, пише видання Science Daily. Технологія ще на стадії впровадження, а тим часом компанія Атлант Шина пропонує широкий асортимент надійної гуми для вантажних і легкових автомобілів.

Запропонований американцями 3D-друк з гумових матеріалів - це процес, при якому для затвердіння рідкої смоли в потрібній формі використовується світло. Однак при класичній фотополімеризації матеріали тверднуть і не виявляють здібностей до регенерації. Так що процес довелося серйозно видозмінити.

Фотополімеризація досягається реакцією за участю хімічної групи під назвою меркаптани. При додаванні в формулу окислювачів меркаптани перетворюються в іншу групу - дисульфіди. І вона здатна реформуватися при руйнуванні. Саме дисульфіди додають здатність до «загоєнню ран». Проблема була лише в тому, що збільшення кількості окислювача покращує процес відновлення, але знижує міцність. Вчені стверджують, що знайшли необхідний баланс.

Як і 99% сучасних адитивних технологій, 3D-друк “вічної гуми” не можна назвати швидким. Кожні п’ять секунд машина виробляє 17,5 квадратних міліметрів від майбутнього предмета. Як приклад, дослідники демонструють розрізаний навпіл зразок. За дві години при температурі 60 ° C дві половинки знову стали єдиним цілим. Вчені уточнюють, що процес стартує вже при 40 ° C, але від температури серйозно залежить його інтенсивність. Зараз вони експериментують з жорсткістю, щоб виробляти аналоги твердих пластмас з функцією відновлення.

Варто зазначити, що 3D-друк постійно прогресує. Нещодавно фахівці Колумбійського університету розробили технологію 3D-друку синтетичного матеріалу, невідмінного від деревини за кольором і структурою. У Китаї надрукували 15-метровий міст, а в Італії - житловий будинок. У минулому році на принтері за допомогою стовбурових клітин вперше створили сухожилля. І таких прикладів достатньо! На думку експертів консалтингової фірми Deloitte, 3D-друк - одна з головних технологій цього року.