“Потерті стіни” - ефектний інтер’єрний тренд

Для відтворення таємничого чарівності колишніх часів і монументального надійності старих стін розроблені і з успіхом застосовуються спеціальні декоративні штукатурки, здатні додати стінам незабутню красу давньої давнини в сучасних будинках і квартирах. Ефект постарених, античних стін чудово виглядає в безлічі інтер'єрних напрямків. Сучасні декоративні штукатурки «під старовину» відрізняються м'якими хроматическими переходами, мають багату гаму кольорів і фактур.

Є речі і явища, які не залишають людину байдужою. Одним з таких явищ є час. Старовинні предмети здатні зачарувати слідами, залишеними на них часом. Тому антикваріат цінується не тільки майстерністю виготовлення речей, але і флером часу.

Якщо немає старовинних стін, завжди можна створити імітацію вуалі часу штучно. Для цього використовується штукатурка під старовину. Виробниками пропонуються спеціальні склади для створення інтер’єрів, що відтворюють атмосферу далекого минулого. Такий матеріал застосовується в інтер’єрі житлових приміщень, кафе, ресторанів, інших громадських місць. Фасади будинків також можуть успішно «старіти».

А тим часом на сайті https://www.master-sten.com.ua ви дізнаєтесь, де можна в Київській області вигідно замовити машинну штукатурку. 

Ефекти, достоїнства і недоліки

Ефект часу може виражатися через фактуру поверхні або за допомогою спеціальних прийомів фарбування. Декоративна штукатурка під старовину поєднує собою обидва цих прийому, бо в своєму складі має штучні латекси, які надають поверхні при висиханні особливу шорсткість і мають властивість ставати світлішими в місцях найбільшого тертя. Мікропориста плівка, що утворюється при висиханні, також захищає поверхню покриття від високих температур а також механічних пошкоджень.

До основних плюсів відносяться:

- універсальність застосування (фасади і внутрішні інтер’єри),

- можливість застосування в місцях, де вологість не дозволяє використовувати інші види штукатурок,

- висока міцність,

- стійкість до вогню,

- прекрасні екологічні якості,

- легкість в догляді - можна мити миючими засобами, крім тих, що містять органічні розчинники,

- довговічність.

Що стосується мінусів, то до них відноситься перш за все складність роботи з деякими фактурами, наприклад, Венеціанської під старовину.

Підготовка поверхні

Під покриття, що має ефект старовини, підстава готується відповідно до того, якою технікою цей ефект буде досягатися. Якщо суміш буде наноситися шаром 3 мм і структуруватися методом відлипу, то незначні тріщини або нерівності підстави фінішної картини не зіпсують. А якщо старовину буде імітувати венеціанка, то основа повинна бути вирівняною та підготовлено особливо ретельно. У будь-якому випадку, основа повинна бути знежиреною, чистою, рівною і сухою.

Технологія нанесення

Ефект старовини може бути досягнутий застосуванням:

- штукатурки кракелюр (використання якої дасть стіну, вкриту тріщинами),

- спеціального складу штукатурки з ефектом антік,

- спеціальної техніки накладення структурного складу.

Найбільш поширеною технологією є кракелюр. Спочатку акрилову фарбу на загрунтовану стіну наносять валиком рівномірним шаром. Через 4-6 годин пензлем або валиком накладають кракелюрний лак. Від руху інструменту в процесі нанесення залежить основний напрямок майбутніх тріщин. Рухи валика / можуть бути горизонтальні або вертикальні або по черзі в різні боки. Товщиною лакового шару задається глибина утворюються при його висиханні тріщин.

Різні види лаку можуть сохнути від 40 хвилин до 2 годин. На сухій лак широким шпателем наносять шар венеціанки або структурної штукатурки товщиною до 2 мм. Рухи при цьому роблять різноспрямованими.

Замість штукатурної суміші можна використовувати акрилову фарбу (товщина - 1 мм), наносячи її валиком. Шар сохне швидко, тріщини починають утворюватися через п’ять хвилин, тому наносити його потрібно швидко. Наносять шар широкими вертикальними смугами, намагаючись не допускати патьоків на стиках. Повне висихання - приблизно через добу.