Про термочоботи і інше ідеальне для зими дитяче взуття

На календарі середина жовтня, значить, зовсім скоро настане зима. А ви вже знаєте, в якому взутті буде підкорювати замети і крижані калюжі ваш улюблений «вічний двигун»? У нашому матеріалі ми розповімо, як правильно підібрати зимове взуття, щоб дитині в ньому було тепло, зручно і комфортно.

Види дитячого зимового взуття

Діти швидко ростуть, і взуття для них потрібно купувати часто. Як правильно вибрати дитяче взуття, яке підібрати - питання, які доводиться вирішувати всім батькам, і особливо гостро вони стоять взимку, коли на вулиці холодно, слизько і сльотаво.

Шкіряні чоботи і черевики

Найбільш традиційне взуття для зими - міцне, красиве, зносостійке. Щоб воно не промокало, потрібна обробка водовідштовхувальними спреями.

Чоботи на мембрані

Легке і непромокаюче взуття, підходить для носіння з листопада по березень. Вартість такого взуття повністю окупається його якістю та зручністю. Варто сказати, що для малюків, які проводять більшу частину часу в колясках, краще підібрати інший варіант: мембрана найкраще підходить для активних дітей.

Термобутси

Двошарове взуття: верхній шар - поліпропілен або поліуретан, всередині - повстяний утеплювач. Надійно забезпечують тепло, не промокають, підходять для тривалих прогулянок в сльотаву погоду. Деякі виробники пропонують термобутси, розраховані на температуру до -40 o С. До слова, якісне і по доступній вартості термо взуття для хлопчиків і дівчаток пропонує інтернет-магазин super-obuv.com.ua.

Уггі і валянки

Уггі шиються з натуральної овчини, валянки формуються з повсті. Це тепле і екологічне дихаюче взуття, що підходить для сухої морозної погоди. Однак ортопеди не рекомендують носити їх постійно через відсутність каблука і низьку анатомічність.

Яке взуття вибрати дитині?

Критеріїв вибору дитячого взуття досить багато, особливо якщо мова йде про зимовий період. Визначившись з бюджетом на покупку, слід врахувати ще цілий ряд чинників. Отже, взуття повинно бути:

1. Зручним. У незручному взутті маленька дитина швидко втомлюється, вередує і часто не може пояснити причину цього. Їй складніше рухатися, а це легко може привести до падінь і травм. Вибираючи комфортне взуття, слід звернути увагу на наступні моменти:

- Розмір дитячого взуття. Воно повинна бути досить просторим, щоб залишалася можливість поворушити пальцями ніг. Так, запас по довжині повинен бути 0,5-1,5 см залежно від віку дитини: для ніжок маленького розміру запас потрібен менший.

- Ширина. Носкова частина дитячого взуття обов’язково повинна бути ширше п’яткової.

- Підйом. Взуття в підйомі не повинно здавлювати ногу, але і не повинно бути занадто вільним. Найкраще для дитини підійде взуття, яка щільно охоплює стопу, при цьому не обмежуючи руху.

- Фіксація. Застібки повинні міцно фіксувати взуття на нозі, легко застібатися і розстібатися. Багато хто віддає перевагу липучкам, але вони менш довговічні, ніж шнурки і їх не можна замінити. Крім того, зав’язування шнурків розвиває дрібну моторику у дитини, якщо він робить це сам.

2. Легким. Взимку, коли доводиться носити багато одягу, дитині складніше пересуватися. Важке взуття погіршує ситуацію і підвищує стомлюваність дитини, створюючи додаткове навантаження на коліна і весь опорно-руховий апарат. Як вибрати дитячу зимове взуття, яке підходить по вазі? Перш за все, самі оцініть вагу декількох пар. Візьміть найлегшу, дайте дитині в руки і подивіться, чи легко вона її утримує. Якщо дитина вже узувається самостійно, попросіть її це зробити і пройтися. Вона повинна відчувати себе в ній комфортно і легко.

3. Дихаюче. Одне з ключових вимог до дитячого взуття - використання при її виробництві «дихаючих» матеріалів, наприклад, натуральної шкіри або мембрани. Мікропори у взутті перешкоджають появі поту і неприємного запаху. А мембранне взуття, крім цього, ще вітро- і водонепроникне і підтримує температуру всередині взуття на комфортному рівні.

4. Гнучке. Підошва повинна бути еластичною і гнучкою для того, щоб стопа здійснювала ті ж рухи, що і при ходьбі босоніж. У взутті з підошвою, що погано гнеться дитина перевантажує голеностоп, стомлюється, можливий розвиток плоскостопості. Найбільшою гнучкістю відрізняються підошви з натурального каучуку.

5. Водостійке. Зима - період підвищеної вологості, і не можна допускати, щоб дитина ходила з мокрими ногами. Взуття з натуральних матеріалів необхідно обробляти водовідштовхувальними спреями. Сучасне якісне зимове дитяче взуття - непромокаюче. Його часто шиють з використанням високотехнологічних мембран, які відводять вологу назовні і при цьому не пропускають всередину воду і холодний вітер. Шви особливим чином проклеюються.

6. Неслизьке. Взимку на вулиці діти часто ковзалися і падають. Щоб скоротити ймовірність травми, для дитини необхідно вибирати взуття з протиковзкою рифленою підошвою з полівінілхлориду, натурального каучуку або термоеластопласту.

7. Тепле. Щоб ноги не мерзли, в зимове взуття «додають» утеплюючий шар. Це часто не в кращу сторону позначається на параметрах легкості. Дитяче зимове мембранне взуття дозволяє використовувати менше утеплювачів за рахунок збереження ніг сухими і підтримки комфортного мікроклімату. Воно не менш тепла, ніж взуття з натуральним хутром, але легша.

8. Зносостійке. Цей параметр актуальний насамперед для підошви. Найкращі показники у підошви з термоеластопласту, який переносить сильні морози без розтріскування. На другому місці - натуральний каучук - він при сильних морозах залишається гнучким і еластичним.