Купуємо квартиру в новобудові: що потрібно знати про забудовника

Купити квартиру в новобудові - зараз це, по суті, тренд і найбільш популярний запит на ринку нерухомості. Ще 15 років тому справи йшли не зовсім так. Вторинний ринок здавався більш надійним, а безліч нових забудовників на досить юному і неадаптованому по частині правових прецедентів первинного будівництва і іпотечних зобов'язань ринку множили кількість ризиків. Існували 1-2 забудовника з більш-менш відомою репутацією і стабільною якісною роботою з проекту в проект, по факту не було іпотеки, споживач ще не міг знати напевно, як діяти на ринку.

Зараз адаптувався ринок, і освоїлися ми, квартира в новобудові і її покупка - в чомусь цілком буденне явище. І все ж чіткого алгоритму дій при виборі забудовника ринку трохи не вистачає. У цій статті ми постараємося його для вас вивести.

Отже, що вам потрібно буде дізнатися про забудовника, щоб безпечно купити квартиру в новобудові.

Етап 1. Форуми пайовиків і моніторинг в інтернеті

Моніторинг починається з пошуку загальної інформації про забудовника. Ядром цінної інформації будуть форуми пайовиків по проектам обраного забудовника. Для прикладу, тут https://work-info.name/otzyvy-o-zastrojshchikakh/ukraina/kiev ви знайдете реальні відгуки про забудовників і девелоперах, думки пайовиків про новобудови в Києві.

Відберіть житлові комплекси різних років і подивіться, як йдуть справи. Пайовики особисто зацікавлені в якості будинку і досить жваво обговорюють хід проекту. Від них Ви зможете дізнатися багато різних подробиць і деталей, які недоступні сторонній людині. Тобто найгарячішу інформацію варто шукати саме тут. Але дивіться по суті, серед забудовників теж мають місце конкуренція і чорний піар, можливо, хтось вирішив очорнити цілком якісний проект.

Етап 2. Документи забудовника

Коли перше враження отримано, можна переходити до конкретного збору інформації. Потрібно розуміти, що будівельний проект - це величезна кількість документації, і не вся з неї становить інтерес. Важливо знати, які документи відображають реалії будівництва, а які формальні.

Відвідайте офіс забудовника, попросіть ознайомитися з оригіналами документів і їх копіями, завіреними нотаріусом. Незавірені скани і ксерокс не є правомірними, вони легко можуть виявитися підробками. Ви маєте повне право ознайомитися з документами компанії-забудовника. Ідеально, якщо Ви візьмете для знайомства в офіс фахівця по новобудовах з агентства (вони працюють з багатьма забудовниками одночасно, і їм немає сенсу просувати когось одного, оскільки репутація самого агентства дорожче). Юрист з питань пайового будівництва також може бути Вашим союзником при відвідуванні офісу забудовника.

Етап 3. Список дійсно важливих документів

Ви повинні обов’язково побачити наступні документи в офісі забудовника:

• Уставні документи забудовника (статут компанії, тощо).

• Ліцензію та дозвіл на будівництво;

• Проектну документацію;

• Документи на землю: свідоцтво про право власності / договір оренди (статус ділянки: власність або довгострокова оренда, реквізити ділянки землі);

• Документи про фінансове становище забудовника (бухгалтерські річні і квартальні звіти).

Етап 4. Не ігнорувати деталі

Юридична та фактична адреса фірми-забудовника повинні збігатися, як і імена співвласників і засновників. Перегляньте, як розподіляються голоси між ними при прийнятті важливих рішень, чи збігаються ці дані. Перевірте документи з даними про проекти, терміни введення в експлуатацію, адреси введених в експлуатацію житлових комплексів. Чи збігається інформація з тієї, що надана на сайті забудовника.

Зверніть особливу увагу на ліцензію, термін її дії, вид і номер ліцензії, і коли / ким вона була видана. Дозвіл на ведення будівництва повинен бути оформлений конкретно на даний проект, про який йде мова.

Проектну декларацію в якості паспорта даного проекту забудовник розміщує відкрито на сайті ще до старту продажів. Крім основних відомостей в ній обов’язково має бути висновок Державної експертизи, яке підтверджує відповідність проекту технічним регламентам і будівельним нормативам. Адреса об’єкта, терміни та етапи будівництва, технічні параметри квартир та їх кількість на будинок, дані про спільному майні та характеристики нежитлових приміщень, інформація про підрядників і вартості будівництва також повинні бути тут.