Чи варто зимою включати кондиціонер на обігрів

Робота кондиціонера на обігрів взимку - це давно не новина. Такі системи успішно використовуються як в звичайних квартирах, так і в великих офісах, магазинах або адміністративних будівлях. Це сучасний, дуже економічний метод обігріву приміщення, який все більше і більше набирає обертів. Часи, коли кондиціонер тільки охолоджував повітря вже пройшли, тепер все набагато зручніше!

Втім, питання про те, чи можна використовувати кондиціонер взимку для обігріву, зостається актуальним. Варто зауважити, що не всі кондиціонера оснащені функцією підігріву, та й температурний режим у різних моделей може відрізнятися. Експерти однозначно констатують, що сучасні ефективні спліт-системи, які пропонуються інтернет-магазином https://it-climate.com.ua/ працюють як на охолодження, так і на підігрів повітря.

Сумніви в тому, чи може кондиціонер працювати на обігрів, виникають через часті відгуки, що спліт-система не гріє повітря. Іноді це відбувається з технічної необхідності, наприклад, коли система розморожується, але бувають і непередбачені випадки.

Чому кондиціонер не працює на обігрів, причини:

- неякісний агрегат;

- невідповідність погодних умов заявленим характеристикам;

- несвоєчасне обслуговування;

- вихід з ладу компресора або витік фреону.

Чи можна включати кондиціонер взимку на обігрів залежить від погодних умов. Якщо ваш апарат розрахований до -5 градусів, то не варто включати його при більш низькій температурі, хоча, найімовірніше, спліт-система в сильний мороз не запуститься.

Принцип роботи кондиціонера на обігрів

Спліт системи - це, по суті, теплові насоси, які працюють за принципом повітря-повітря або повітря-вода. В принципі схема як працює кондиціонер на обігрів і охолодження однакова. Вся суть полягає у властивості фреону, який знаходиться в герметичній системі трубок. Серце агрегату - це компресор, він стискає фреон.

При тиску на рівні атмосферного фреон закипає, коли температура досягає -50 градусів. У той же час, якщо фреон стиснути з тиском в 30 атмосфер, то температура кипіння становитиме вже +50 градусів. Саме здатність фреону переходити з рідкого стану в газоподібний при різних температурах (в залежності від що чиниться на нього тиску) дає можливість спліт-системам працювати на охолодження та обігрів в реверсному режимі.

Реверс можливий завдяки наявності в конструкції кондиціонера чотириходового вентиля. Та частина спліт системи, яка знаходиться в приміщенні, стає конденсатором. У ній вони вбирають фреон, а ця реакція супроводжується виділенням тепла. Зовнішня частина агрегату, та, яка на вулиці, стає випарником. Алгоритм роботи наступний :

- фреон стискується в компресорі і перетворюється в газ;

- 4-ходовой клапан спрямовує газ в конденсатор (він в приміщенні);

- в конденсаторі фреон стає знову рідким при цьому виділяється тепло;

- тепло розвіюється вентилятором в приміщення, а рідкий фреон йде в випарник (він на вулиці).

Потім процес повторюється. Періодично кондиціонер включає функцію відтаювання, так як конденсат замерзає, та й сама система на вулиці покривається льодом.

Що характерно, спліт-системи дуже вигідні в економічному плані. При сприятливих умовах вони виділяють тепла вчетверо більше, ніж споживають електроенергії. При зниженні температури до граничного порогу ефективність система опускається до одиниці, тобто агрегат видає стільки теплової енергії, скільки споживає електричної.