Особливості і переваги освітніх каналів YouTube

Найближчим часом навчальні заклади України "доростуть" до спроб створювати якісний комплексний освітній контент для своїх каналів на YouTube. Такої думки дотримуються відомі викладачі і науковці. Про плюси і мінуси отримання освіти за допомогою відеоуроків - в сьогоднішньому матеріалі.

Головна мета учнів - здобути освіту, тобто корисну інформацію, яку вони зможуть застосувати в житті. Те, що не несе смислового навантаження, ними не сприймається і відправляється в «кошик». Народжене “в цифрі” покоління є аудиторією нових медіа, але в освітніх установах їм в XXI столітті часто намагаються “продати газету”.

Безумовним плюсами освіти за допомогою YouTube є конкретика, а також можливість вибору вільного часу для освоєння теми. У цьому контексті хочеться відзначити новий ютюб-канал Ks Ts, де представлені відеоуроки для школярів, зокрема зараз на ньому завантажені аудіокниги “Острів скарбів”, цикл міфів Древньої Греції, а також інші матеріали шкільної і позашкільної програми

Формат сервісу не дозволяє навантажувати відеоролик додатковою інформацією, яка при традиційній формі навчання часто допомагає деяким викладачам розтягнути курс, наприклад, на семестр.

Велика перевага YouTube полягає в тому, що на цьому сервісі є можливість відшукати спеціалізовану ексклюзивну інформацію, яка не закладена в навчальних методичках. Зараз за допомогою цього інструменту комплексну освіту отримати не можна. Але через п’ять-сім років професійні навчальні заклади будуть робити спроби створення якісного контенту на YouTube.

Прочитати підручник можна самому, а ось підібрати кращу демонстрацію на основі оточуючих речей - робота викладача. Але це зовсім не означає, що відео в інтернеті здатні стати кращим інструментом в навчанні. Для самонавчання через YouTube потрібно неймовірна посидючість, величезне бажання або потребу в нових знаннях - навколо з’являється безліч відволікаючих чинників, які не дозволяють концентруватися.

Варто зазначити, що зміст такого відеоконтенту нічим не регламентований, і це є мінусом. В інтернеті можна сказати все що завгодно, тоді як про релевантність, достовірність, значимість і якісті такої освіти мови йти не може.

Тим часом, з 2006 року використовуючи ресурси цього відеосервісу, успішно працює некомерційна освітня організація Khan Academy ( «Академія Хана»). Проект почався з того, Салман Хан, який працював аналітиком інвестиційного фонду, став завантажувати на Youtube відео-уроки для своїх двоюрідних братів і сестер, яким він допомагав повторювати навчальний матеріал.

Сьогодні Khan Academy - це одна з найбільших баз відео з онлайн-уроками з усіх предметів, перекладених на десятки мов. Спочатку проект містив тільки відео з математики, але зараз в каталозі можна знайти все, починаючи з історії мистецтв і закінчуючи прикладами тестів за стандартами штату Каліфорнія. На сайті більше 3300 відео англійською мовою, деякі з яких були перекладені волонтерами на інші мови. В цілому, завдяки цим відео, було проведено майже 180 тисяч уроків (і ця цифра буде зростати).

Кожен бажаючий може взяти участь в написанні субтитрів і дублювання відео на свою рідну мову. За кількістю перекладів лідирують китайський (переведена майже третину відео), естонський і польський.

Зараз у 738 містах світу проходять зустрічі (MeetUp) спільноти Khan Academy. Думається, найближчим часом ця ініціатива досягне і України.