Як вибрати дитячі ролики для зручної і безпечної їзди

До питання про те, як вибрати дитячі ролики, слід підійти з усією серйозністю і відповідальністю, адже від правильного вибору ковзанів залежать не тільки спортивні успіхи дитини, але також його здоров'я, безпеку і комфорт.

Насамперед, слід зазначити, що якість - це не те, на чому потрібно економити, вибираючи ролики для дитини, адже мова йде про її безпеку. Саме тому не варто ризикувати і експериментувати з сумнівними китайськими підробками, краще вкласти гроші в хорошу брендову модель перевіреного виробника. До таких брендів відносяться: Tempish; Babyhit; К2; Roces; Fila; Powerslide, Rollerblade. Щодо останніх, то в інтернет-магазині www.labourblog.com.ua можна їх купити по найкращій вартості.

Моделі цих виробників виконуються з міцних зносостійких матеріалів і характеризуються відпрацьованою надійною конструкцією, завдяки чому забезпечують нозі максимальну зручність.

Зручність - в пріоритеті

Асортимент сучасних роликових ковзанів численний і різноманітний, включаючи такі типи пристосувань, як:

- однорозмірні і розсувні інлайни (колеса розташовані по одній лінії);

- триколісні платформи, що кріпляться до взуття;

- ковзани-квади (кріпляться на взуття або пропонуються у вигляді спеціальних черевиків на чотирьох колесах, розташованих в два ряди).

У той час як квади не призначені для швидкої їзди, а фріскейт-ролики орієнтовані переважно на трюкові піруети, розсувні роликові ковзани - це найбільш комфортний, універсальний і економічний варіант. Широкий розмірний діапазон подібних рішень (як правило, розраховані на 4-5 розмірів) дозволяє користуватися роликами протягом декількох років, адаптуючи їх відповідно до зростаючої стопи дитини.

Залежно від моделі проміжок між передньою і задньою частинами роликового ковзана збільшується за допомогою спеціально призначеного важеля або за рахунок фіксації гвинтів на підошві. Варто враховувати, що оптимальний спосіб розсування - це зміщення носка вперед. У такому варіанті дитині не доведеться освоюватися з іншим розподілом ваги щодо рами. У моделях, де збільшення розміру відбувається за рахунок зміщення назад п’яти, центр ваги зміститься туди ж. В результаті, дитина буде завалюватися назад.

При виборі дитячих роликових ковзанів звертайте увагу на якість регулювання. Ролики повинні відповідати підйому і товщині ноги і мати надійні і зручні кріплення, які, з одного боку, будуть щільно фіксувати ногу дитини, а, з іншого, не стануть причиною порушення кровообігу в кінцівки. Якісні вироби традиційно забезпечуються шнурівкою в нижній частині, посередині фіксуються ремінцем на липучці, а на гомілках закріплюються кліпсам.

Як визначити ступінь зручності роликів на практиці? Досить запропонувати дитині приміряти їх і провести невеликий тест-драйв. Після того, як черевик добре застебнутий і зашнурован, ковзани не повинні:

- тиснути;

- бовтатися на нозі;

- завалювати ногу на зовнішню або внутрішню сторону.

Коли дитина присяде, всы кліпси повинні щільно прилягати до виробу і залишатися застебнутими.

Матеріал рами

Якість їзди багато в чому визначається прикріпленою до черевика рамою, яка несе на собі основне навантаження при катанні і відповідає за передачу енергії ніг колесам. Рама впливає на такі показники, як маневреність, керованість, прискорення.

Дитячі моделі, як правило, забезпечуються рамою з пластика, композиту або алюмінієвих сплавів:

- Пластикова рама широко використовується в недорогих моделях початкового рівня. Будучи більш м’якою і еластичною, ніж металева, вона чудово амортизує удари, забезпечуючи плавний хід навіть на нерівній дорожньому покритті.

- Композитні варіанти також чудово поглинають вібрації, плюс, відрізняються більш високою міцністю, ніж пластикові.

- У свою чергу, металеві рами, поширені серед просунутих ковзанів для фітнесу, слалому і фріскейта, помітно важче і дорожчі пластикових аналогів. Вони максимально передають поштовховий імпульс, але призначені переважно для професіоналів.

М’які і жорсткі черевики: чому віддати перевагу?

Сьогодні на ринку пропонуються ролики з м’якими і жорсткими черевиками. Однозначної відповіді на питання, які з них зручніше і надійніше, не існує, оскільки все залежить від особистих переваг, досвіду і стилю їзди.

Загалом, слід мати на увазі, що моделі з м’якими черевиками підійдуть для початківців ролерів, забезпечуючи достатню жорсткість і керованість під час спокійного неспішного катання. Якщо ж дитина вже впевнено тримається на ковзанах, займається швидкісний їздою, фріскейтінгом, хокеєм і готовий до більш агресивного стилю їзди, доцільніше придбати для нього модель з жорсткими пластмасовими черевиками, яка забезпечить ефективний захист від вивихів і розтягувань.