Штучний інтелект підкаже голлівудським продюсерам, які фільми знімати

Алгоритми намагаються передбачити касовий успіх фільму, грунтуючись на сценарії і інформації про акторів. Поки кінодіндустрія сприймає технологію з деякою недовіроюм, побоюючись звинувачень у втраті креативності.

Уже в найближчі роки на зміну голлівудським продюсерам прийдуть алгоритми штучного інтелекту, які будуть підбирати акторів і передбачати касові збори фільмів. У цьому впевнені в компанії Cinelytic, про яку розповідає видання Verge. Аналізуючи інформацію про фільми минулого, стартап з Лос-Анджелеса створює алгоритми машинного навчання для пошуку прихованих закономірностей. Отримані програми дозволяють з’ясувати, як заміна одного актора на іншого вплине на комерційний успіх картини. Наприклад, що зміниться, якщо головну роль в літньому блокбастері буде грати не Емма Уотсон, а Дженніфер Лоуренс.

Cinelytic - не єдина компанія, яка планує змінити кінобізнес за допомогою штучного інтелекту. Єдиного підходу поки немає, але є безліч готових рішень. Наприклад, бельгійська ScriptBook стверджує, що може передбачити касові збори фільму, просто проаналізувавши його сценарій. Ізраїльський стартап Vault прогнозує глядацьку аудиторію, відстежуючи, крім іншого, реакцію на трейлери в Інтернеті. А компанія Pilot пророкує доходи від касових зборів за 18 місяців до виходу фільму.

Об’єктивний провісник

Але чи дійсно штучний інтелект здатний передбачати успіх фільмів, особливо, якщо мова йде про захоплюючі фантастичні HD фильмы, що пропонуються сервісом fantastikahd.ru? Ряд досліджень підтверджує цю ідею. Наприклад, алгоритми ScriptBook в 86% випадків точно передбачили, чи окупляться в прокаті 50 фільмів, випущених на екрани в 2017-2018 роках. Крім інших, у списку були такі хіти, як «Тихе місце» і «Першому гравцеві приготуватися».

У 2016 році була опублікована стаття, в якій стверджувалося, що для надійного прогнозу про прибутковість фільму досить базової інформації - наприклад, тематики і акторського складу. Однак її автори відзначили ряд недоліків такого підходу. Наприклад, дороге ПО може робити занадто очевидні прогнози, вказуючи на успіх фільмів з зірками типу Тома Круза або Леонардо Ді Капріо.

Інша проблема полягає в консервативності штучного інтелекту. Оскільки вони вчаться на інформації про фільми минулого, вони не в змозі відчути культурні зрушення або зміну смаків. Наприклад, алгоритм ScriptBook втричі недооцінив успіх фільму «Геть» і передбачив касовий провал «Горе-творця».

З огляду на ці обмеження, алгоритми розумніше використовувати не для прийняття остаточних рішень, а як допоміжний інструмент. Однак поки Голлівуд відноситься до штучного інтелекту з побоюванням. У Cinelytic і ScriptBook відзначають, що їх клієнти з кіноіндустрії вважають за краще не афішувати використання штучного розуму, тому що це може спровокувати розмови про брак креативності.

Проте, ситуація швидко змінюється - а це означає, що вже скоро долю нового фільму буде визначати не людина, а холодний машинний розум.