Облицювання клінкером. Що потрібно знати

Незвичайна естетика, виняткова стійкість до погодних умов, хороші теплові параметри - це лише деякі з переваг клінкерної цегли. Тому й не дивно, чому багатьом людям так хочеться використовувати її для оздоблення своїх домівок.

Без проблем! Адже тут в любий момент можна замовити цей матеріал. Торгово-будівельна компанія SDC по найкращій вартості пропонує  широкий асортимент якісної клінкерної плитки, а також інших сучасних будматеріалів.

Клінкер - що це?

Клінкер є керамічний матеріал з матовою поверхнею, який використовується для виробництва будівельної цегли і облицювальної плитки. Виробляється в процесі випалу суміші глини і піску при температурі 1100 градусів Цельсія. Залежно від типу використовуваної сировини клінкерні матеріали розрізняються за розміром, кольором, структурою і параметрами.

Клінкер використовується в основному для обробки декоративних фасадних сегментів, наприклад, димоходів або опорних стовпів, але все частіше і частіше покривають весь фасад. Завдяки різноманітності кольорів - від жовтого, бежевого і коричневого, до відтінків сірого і білого - клінкер підходить для будинків як в традиційному стилі, так і з сучасною обробкою.

Два види клінкера - плитка і цегла

Слід зазначити, що в продажу є два види клінкеру - цегла і клінкерна плитка. При внутрішній обробці з цегли можна побудувати перегородки, каміни і різні інші цегляні конструкції. Також варто розглянути другий варіант - клінкерну плитку, яку можна використовувати в якості облицювання стін. Її перевагою є невелика вага, завдяки чому її використовують навіть на конструкціях з низьким навантаженням. У багатьох випадках клінкерна плитка також більш економічне рішення в порівнянні з іншими оздоблювальними матеріаламми.

Переваги клінкеру

Клінкерний фасад дуже вражаючий і елегантний. Мода на такі рішення ніколи не проходить, а будинок, побудований таким чином, не старіє візуально. Клінкер також можна використовувати для прикраси кутів і просторів навколо вікон, в поєднанні з контрастною затиркою можна цікавим чином підкреслити характер будинку. Він надзвичайно міцний, дуже стійкий до погодних умов і механічних пошкоджень. Він пожежобезпечний, і догляд його не складний - просто просочіть і промивайте його підходящим засобом кожні кілька років. Варто також відзначити, що стіни з клінкеру виконані по тришаровій технології, завдяки якій вони мають відмінні теплові та акустичні параметри. Він добре захищає інтер’єр будинку від переохолодження і перегріву, а також додатково пригнічує шум, що виходить зовні.

Найважливішим параметром клінкеру є впитуваність, яка визначає його довговічність. Чим вона менша, тим більше стійкий матеріал до зовнішніх чинників. Найбільш популярними є повнотілі або пустотілі цегли з поглинанням 4-6%. У разі глазурования це значення близьке до 0%, а в ручному режимі воно становить близько 10-16%.

Як класти клінкер

Оздоблення фасаду клінкером варто розглядати ще на етапі проектування будинку. Це важкий матеріал, який вимагає міцної опори, тому основа повинна мати відповідно більшу ширину. Клінкерна цегла поєднується з несучою стіною за допомогою анкерів з нержавіючої сталі, кількість яких залежить від товщини ізоляції, поверхні стіни і сили вітру в даному регіоні. Передбачається, що це приблизно 5 штук на 1 м2. Крім того, слід не забути про повітряний зазор, особливо в разі ізоляції з мінеральної вати або інших волокнистих матеріалів.