Майбутнє реклами - таргетинг психологічного стану

Технологія вирішить всі проблеми з падінням доходів медіа. Для цього авторам лише треба навчитися вгадувати, що відчувають люди в кожен момент часу. З цим вже працюють New York Times, ESPN і USA Today.

Мрія маркетолога - пропонувати споживачеві товар саме в той момент, коли він найбільше хоче його купити. Саму покупку інтернет зробив простою і швидкою, і тепер головне завдання - зважувати емоції споживача інформації. Guardian вважає, що саме тут ЗМІ можуть знайти себе і вирішити всі проблеми з довготривалим падінням доходів. Проблема лише в тому, що це, схоже, не зовсім етично.

Методики передбачення схильності до покупки називають психологічним, або перспективним, таргетингом. Найбільші ЗМІ США вже проводять досліди в цьому напрямку, намагаючись намацати «золоту жилу». New York Times в минулому році ініціювала програму Project Feels. «Тонкий» таргетинг замість орієнтування по соціальним параметрами або географії використовують також спортивна мережа ESPN і USA Today.

Перші висновки, які команда Project Feels зробила після розміщення рекламних оголошень, резонують зі змістом статті, поки досить загальні: «У загальному і цілому статті, що відносяться до вищих емоційних категорій, таким як любов, смуток і страх, працювали значно краще, ніж будь-які інші».

Звичайно ж на поведінку спожавачів впливає і те як реалізована сама реклама. Для прикладу, яскрава вивіска, виготовлена з об’ємних букв, які можна замовити на https://printfactory.com.ua/obyemnye-bukvi/, здатна суттєво збільшити споживацьку зацікавленість, а отже і продажі.

Варто зазначити, що перші досліди надихають. На медійній конференції минулого місяця представники NYT заявили, що на рекламні банери і оголошення «за настроєм» клікають на 40% частіше, ніж на таргінг традиційним чином. Проте, з огляду на середній показник «КЕП» в 0,4%, цього мало, щоб врятувати індустрію.

Є у психотаргетинга і ще одна серйозна проблема - імідж. Мало кому сподобається дізнатися, що рекламодавець намагається вирахувати думки. Скандал з Cambridge Analytica, яка використовувала дані користувачів Fаcebook для таргетування політичних оголошень на користь кампанії Дональда Трампа, показав це з усією очевидністю. Витік даних обернулася для соцмережі Марка Цукерберга довготривалим піар-кошмаром. І тепер новини про кожну нову помилку служби безпеки тиражують сайти по всьому світу.

Gurdian вказує, що для ЗМІ, незважаючи на це, психологічний таргетинг - одна з найбільш перспективних областей докладання зусиль. Адже в більшості редакцій вміння розповісти викликає емоційний відгук історію вважається найважливішою перевагою над алгоритмами соцмереж. І зараз відродження контекстного таргетингу на новому рівні - головний шанс нав’язати боротьбу платформ, відтягує на себе трафік і рекламу.

У той же час це буде означати інтеграцію рекламних алгоритмів в сторінки і тексти, що розповідають, наприклад, про небезпеку онлайн-стеження і всевидючому інтернет-оці соцмереж.