Золоті правила вибору МФО для онлайн позики

Повсюдна реклама, доступність послуг мікрофінансових організацій (МФО) та фінансова безграмотність населення призвели до того, що багато українців сьогодні не просто живуть в кредит, але мають по 2 і більше непогашених кредити, не можуть повернути взяті в позику кошти в зазначений термін або взагалі перебувають в так званій борговій ямі.

Причина подібної ситуації криється ще й у тому, що багато споживачів не уявляють, як вибирати кредит або мікропозику, в яких випадках її варто брати, а коли від кредиту краще відмовитися. І якщо ви, зваживши всі за і проти, вирішили позичити гроші, першим кроком на цьому сайті порівняйте умови надання позик в найбільш популярних і перевірених мікрофінансових організаціях (МФО).

Управління капіталом і ризиками

Найкраще взагалі не брати кредити або брати мінімум і тільки в крайньому випадку. Перед тим як взяти кредит, навіть якщо мова йде всього про пару сот гривень до зарплати або про мікропозику на карту, ви повинні чітко розуміти, коли і скільки ви повернете. Ви просто зобов’язані спланувати свій бюджет відповідно до графіка виплат, щоб не прострочити позику і не платити пені. Ніколи не беріть ті суми, які ви реально не зможете віддати, і які не вписуються у ваші фінансові надходження.

Завжди варто пам’ятати і про форс-мажор. Іншими словами, беріть кредит, тільки якщо немає іншого виходу, і тільки ту суму, яку ви повернете. Але в той же час дізнайтеся умови пролонгації, штрафи і пені на випадок непередбачених обставин.

Купівля непотрібного і життя невідповідно до своїх достатків

Одна з основних проблем, пов’язаних з кредитами, полягає в тому, що кредити дуже легко отримати. Причому найлегше отримувати мікро-позики, які відрізняються максимально невигідними умовами. Подібна доступність кредитних послуг штовхає населення на покупку часто абсолютно непотрібних речей.

Більш того, з легким отриманням кредитів споживач починає життя невідповідно до своїх достатків, в результаті потрапляючи в ситуацію, коли вагома частина його доходів йде навіть не на повернення позик, а погашення відсотків. Ця ситуація не безвихідна, але вимагає певної реорганізації фінансів і економії.

Уточнюйте умови

Відсоткова ставка, термін і сума - це важливо. Додатково попросіть сказати вам точну суму переплати з урахуванням всіх комісій і зборів. Також уточніть умови отримання грошей та їх повернення. Не виключено, наприклад, що ви візьмете позику на ківі, а повертати вам доведеться готівку і тільки в відділенні обраної МФО.

Не забудьте уточнити, як будуть вважатися терміни кредиту - з моменту підписання договору або отримання грошей заявленим способом. Дізнайтеся, чи можна віддати кредит заздалегідь і заощадити при цьому. Не зайвим буде запитати про пільгові програмах, програмах лояльності і бонусних системах.

Пам’ятайте, що в різних життєвих ситуаціях оптимальними будуть різні кредити - це може бути позика невеликої суми в МФО. А в іншому випадку виправдано почекати схвалення вашої заявки в банку і отримати кредит на більш вигідних умовах, ніж в середньостатистичній мікрофінансової організації.

Висновок

Кредити - це не панацея фінансових проблем. Але часом без них не обійтися. Вибираючи кредит, враховуйте не тільки ставку, терміни та суму, а й інші умови - пені, пролонгацію, комісії.

Дізнайтеся максимум інформації про те, у кого ви берете кредит. Живіть за коштами і, навіть з огляду на легкість отримання позик, намагайтеся уникати кредитів. Тверезо оцінюйте свої можливості, капітал і грошові надходження.