Ремонт пластикових вікон своїми руками

Якісні пластикові вікна від перевіреного виробника, встановлені з дотриманням усіх тонкощів технології хорошими майстрами, можуть прослужити довгі роки, не приносячи жодних занепокоєнь господарям. Але раптом звідкись стало піддувати, зламалася ручка, розсохся ущільнювач або просто заклинило ручку, що робити?
ремонт пластикових вікон

У таких ситуаціях потрібен ремонт пластикових вікон, а замовити таку послугу можна на okna-service. Втім, бувають несправності, котрі можна усунути самостійно, і деякі буквально за кілька хвилин.

Ремонт зламаної ручки

Найчастіше першою при посиленій експлуатації пластикового вікна ламається ручка. Часто буває, що в процесі експлуатації вікно провисає і мешканці, замість того, щоб відрегулювати провис, починають із зусиллям притискати фрамугу до рами, впливаючи на ручку. Ручка, звичайно, від таких дій може тріснути або просто перестати повертатися.

Якщо виникла така біда, в першу чергу потрібно знайти і ліквідувати причину поломки, а потім відрегулювати або замінити саму ручку. Для цього потрібно повернути пластину прикриваючу кріплення на 90 градусів. Тут доведеться діяти в залежності від ступеня поломки. Якщо потрібно просто підтягти розбовтану ручку, то викруткою потрібно притягнути саморізи. Якщо планується заміна ручки, то саморізи потрібно відкрутити, ручка легко зніметься і на її місце встановити нову ручку. Така процедура ремонту пластикового вікна своїми руками займе від сили хвилин 15.

Регулювання притиску вікон ПВХ

Притиск зазвичай регулюється зі зміною сезону. На зиму фрамуга притягається до рами щільніше, на літо послаблюється. Ні в якому разі не можна залишати на літо зимовий притиск, тому що це призведе до руйнування ущільнювача через надмірну навантаження.

Регулювання притиску пластикового вікна відбувається у кожного бренду по-різному. Наприклад, для самостійного регулювання фурнітури ROTO потрібно меблевий 6-гранний ключ. По периметру фрамуги потрібно подивитися, де розташовані запірні цапфи. На кожній цапфі є насічка. Для регулювання на зиму насічка повинна дивитися в бік вулиці, для регулювання на літо - в сторону кімнати. Для більш детальної інформації дивіться статтю про регулювання пластикових вікон.

Заміна ущільнювача своїми руками

За ущільнювачем пластикового вікна необхідно доглядати хоча б 2 рази в рік. Навесні і восени його потрібно протирати мокрою ганчіркою, можна з миючими засобами від бруду і пилу змащувати силіконовою змазкою. Якщо не проводити таку процедуру, ущільнювач почне кришитися, руйнуватися, що вплине на теплозберігаючі характеристики пластикового вікна.

Ущільнювач продається в будівельних супермаркетах. При покупці потрібно врахувати, що на вікні 2 контури ущільнювача: внутрішній і зовнішній (на стулці і на рамі). Обидва потрібно заміряти рулеткою. Після покупки нового акуратно знімається старий, по його довжині можна відрізати довжину нового. Промиваємо вікно під старим ущільнювачем. Зверху вниз починаємо вставляти ущільнювач в спеціальні пази, притискаючи його будь-яким підходящим інструментом, наприклад зворотною стороною ножиць.

Особливо натягувати матеріал не варто. Стики ущільнювача склеюються. Такий вид ремонту пластикового вікна можна без проблем зробити своїми руками. Для цього ви можете ознайомитися зі статтею про заміну ущільнювача на пластикових вікнах.

Ремонт (заміна) фурнітури

Найчастіше потрібно регулювання фурнітури при провисанні стулки. При провисанні стулка починає при відкриванні / закриванні зачіпати за раму. Знадобиться регулювання основних вузлів, яка трохи різниться у кожного виробника. На будь-якому ексцентрикУ на стулці написано назву виробника фурнітури. Найбільш поширені ROTO, Siegenia-aubi, Maco. На сайті виробника легко знайти покрокову інструкцію по даному виду ремонту вікон ПВХ.