Waymo почне комерційне використання автономних автомобілів без водія в салоні

Компанія Waymo, яка є дочірнім підприємством Alphabet і займається розробкою автономних транспортних засобів, має намір приступити до тестування поїздок на самокерованих автомобілях без водія-людини в салоні. Про це Waymo повідомила в листі, який було розіслано деяким клієнтам компанії.

Нагадаємо, раніше для підстраховки автономної системи в автомобілі завжди була присутня людина, здатна перехопити управління в разі виникнення позаштатної ситуації.

Коли саме компанія має намір запустити перевезення людей без участі страхуючого водія, поки не відомо. У листі йдеться, що клієнти, до яких приїде автомобіль без водія, будуть повідомлені про це заздалегідь через відповідну програму. Також невідомо, скільки автомобілів Waymo будуть використовуватися для перевезення клієнтів без водія-людини. Ймовірно, інформація про це стане відома, коли компанія оприлюднить статистику про свій експеримент.

Нагадаємо, компанія Waymo почала тестувати технології безпілотного водіння в 2009 році в Каліфорнії. З тих пір була пророблена колосальна робота, транспортні засоби Waymo з’явилися на вулицях інших американських міст, а використовуване обладнання і технології стали більш досконалими.

У грудні минулого року був запущений сервіс Waymo One і відповідну програму, використовуючи яке клієнти могли замовити безпілотний автомобіль. Поступово кількість клієнтів сервісу збільшується. Нещодавно компанія відкрила ще один центр технічного обслуговування, а незабаром планується значне розширення комерційного автопарку. Незважаючи на те, що раніше автомобілі Waymo неодноразово були помічені в процесі руху без водія, для перевезення клієнтів компанії такі транспортні засоби ніколи не використовувалися. Початок комерційного використання автономних автомобілів без водія-людини стане значним досягненням в історії Waymo.

Невідомо, коли на українських дорогах з’виться подібна інновація, а тим часом в компанії «Your line» ви зможете вигідно замовити таксі Львів Буковель, а також інші міжміські пасажирські перевезення.

Варто зазначити що світовий парк робомобілів невпинно зростає. Зокрема, стало відомо, що стартап WeRide має намір вивести на дороги двох китайських міст 500 автономних електромобілів. Ціни на їхні послуги будуть такими ж, як у таксі з водіями.

Викликати машини можна буде за допомогою програми для смартфона. А завдяки держрегулюванню ціни на роботаксі не відрізнятимуться від вартості послуг традиційних таксі.

Протягом перших двох років за кермом машин WeRide буде знаходиться водій, здатний перехопити управління в критичній ситуації. Однак потім, у міру розвитку мережі 5G, ці функції передадуть віддаленого оператору. Кінцева мета компанії - четвертий рівень автономності, при якому ручне управління знадобиться лише в разі екстремальних погодних умов.

Компанія почала випробування робомобілів на дорогах Піднебесної в минулому році. В даний час в парку WeRide всього 50 машин, проте до кінця року це число має подвоїтися, а до 2020 року досягти 500. В якості основного транспортного засобу буде використовуватися електромобіль Nissan Leaf.