Американські вчені розробили наделастичну гуму з властивостями металу

Вчені з університету Карнегі-Меллона (США) розробили унікальний теплопровідний гумовий матеріал, який може стати справжнім проривом для розробки м'яких механізмів і електроніки.

Відкриття вчених, Кармела Маджіді і Джонатана Малена, представлені в статті, опублікованій в журналі National Academy of Sciences. Новий матеріал отримав назву «thubber», і це електроізоляційний матеріал з теплопровідністю, властивою металам, еластичністю, властивою м’яким, біологічним тканинам, і який може розтягуватися в шість разів від своєї первісної довжини.

«Наша комбінація високої теплопровідності і еластичності особливо важлива для швидкого розсіювання тепла в пристроях, на зразок переносної на тілі електроніці або м’яких роботах, які вимагають механічної гнучкості і розтягувальної функціональності», - зазначає Кармела Маджіді. Такі матеріали можуть також застосовуватися в спортивному одязі і медицині, енергетиці та перевезеннях. А тим часом на сайті www.rezinoplast.com ви дізнаєтесь про діяльність компанії “Резинопласт”, яка пропонує широкий асортимент якісних гумових виробів.

Ключовим інгредієнтом нової гуми є суспензія нетоксичних мікрокрапель з рідкого металу. Рідкий стан дозволяє деформуватися металу разом з оточуючою гумою при кімнатній температурі. Коли ж гума розтягнута, краплі формують витягнуті траєкторії, які ефективні для виведення тепла. Незважаючи на велику кількість металу, матеріал також зберігає електроізоляційні властивості.

Щоб продемонструвати властивості матеріалу, вчені прикріпили світлодіоди на смужку з thubber, щоб зробити лампу, яку будь-який бігун може носити навколо своєї ноги. Новий матеріал розсіює жар від діодів, які інакше обпекли б людину. Також дослідники створили м’яку роборибку, яка плаває за допомогою хвоста з thubber без допомоги звичайних моторів або шестерень.

“До сих пір пристрої високої потужності для відведення від них тепла повинні були розміщуватися на жорсткій нерозтяжній підкладці, що було єдиною ефективною технологією, - розповідає співавтор дослідження Джонатан Мален (Jonathan Malen) в прес-релізі університету. - Тепер ми можемо створювати гнучкі основи для світлодіодних лампочок або комп’ютерних процесорів, які забезпечують високу продуктивність без перегріву і дозволяють пристроям залишатися гнучкими”.