Відновлювана енергія стала найдешевшою в більшості регіонів світу

За підсумками минулого року світові витрати на всі види чистої енергії знизилися, і процес падіння її вартості продовжиться, впевнені фахівці. У країнах з великим числом сонячних днів тарифи на електроенергію впали вже до $ 0,03 за КВт * год. У цих умовах видобуток викопного палива чекає неминуче падіння попиту. Вугілля і навіть газ швидко програють конкуренцію сонячній і вітровій енергії.

Міжнародне агентство з відновлюваних джерел енергії (IRENA) опублікувало доповідь «Витрати на поновлювану енергетику в 2018 році». Провівши комплексне дослідження, автори документа прийшли до висновку, що в більшості регіонів світу відновлювальні джерела енергії (ВДЕ) стали найдоступнішим новим джерелом енергії. Як повідомляє видання Electrek, в минулому році відбулося зниження витрат на всі види чистої енергії. Концентрована енергія Сонця стала дешевшою на 26%, біопаливо - на 14%, сонячна енергетика і сухопутний вітер - на 13%, гідроенергетика - на 12%. Геотермальна електрика і енергія морського вітру подешевшали на 1%.

Уже сьогодні енергія Сонця і прибережного вітру часто обходиться дешевше, ніж будь-який вид викопного палива. Наприклад, завдяки розвитку сонячної енергетики в Чилі, Мексиці, Перу, Саудівській Аравії і ОАЕ тарифи на електроенергію знизилися до $ 0,03 за КВт * год. Експерти очікують, що тривале зниження цін підвищить привабливість відновлювальних енергоносіїв і зробить їх найдешевшим джерелом енергії в ще більшій кількості регіонів.

IRENA пророкує, що серед проектів, які будуть введені в експлуатацію до 2020 року, три чверті наземних вітрових і чотири п’ятих сонячних установок забезпечать більш дешеву енергію, ніж будь-які вугільні, нафтові або газові станції. Цей прогноз узгоджується з недавнім звітом, згідно з яким в США будівництво нових сонячних і вітряних електростанцій обійдеться дешевше, ніж експлуатація 74% існуючих вугільних.

Згідно зі звітом, падіння цін на ВДЕ продовжиться і в наступному десятилітті. Саме в цьому експерти бачать запоруку енергетичної трансформації та сталого розвитку. За умови швидкого переходу на чисту енергію у людства ще є шанс виконати умови Паризького угоди і зупинити небезпечний розігрів планети.

По посиланню https://from-ua.com/articles/515479-elektrichestvo-dlya-separatistov-pochemu-harkovskoe-sbu-zamyalo-delo-sviridova.html ви дізнаєтесь про перспективи розвитку енергетичного машинобудування в Україні, про проблеми, з якими стикається галузь, і шляхи їх вирішення.