У мозку знайдено новий білок довголіття

Американські вчені виявили новий фактор передчасного старіння. І отримали перший доказ того, що діяльність нервової системи впливає на тривалість життя.

Вчені з Гарвардського університету почали своє дослідження з аналізу експресії генів в зразках тканини мозку у людей, які померли у віці від 60 до 100 і більше років. Протягом життя у цих людей не було порушення когнітивних функцій. Результати відразу ж виявили значні відмінності, виходячи з віку смерті. У довгожителів старше 85 років була нижча експресія генів, пов’язаних з нервовим збудженням в порівнянні з тими, хто помер у віці від 60 до 80 років.

Щоб з’ясувати, чи був це причинно-наслідковий зв’язок або тільки кореляція, вчені провели безліч додаткових експериментів - генетичних, клітинних і молекулярних - на лабораторних мишах, хробаках і зразках мозку людей, які жили понад сто років.

Експерименти показали, що зміна нервового збудження дійсно впливає на тривалість життя. І вчені виявили найбільш ймовірні молекулярні механізми, які стоять за цим. Важливу роль в цьому механізмі грає білок REST. Його блокування на моделях тварин приводила до підвищеної нервової активності і ранньої смерті, тоді як підвищення REST давало зворотний ефект. Крім того, у людей-довгожителів в клітинах мозку було більше REST, ніж у тих, хто помер у віці 70-80 років.

Раніше білок REST вивчали для захисту старіючого мозку від деменції та інших захворювань. Виявлення ролі REST в довголітті забезпечує додаткову мотивацію для розробки лікарських засобів для націлювання на білок.

До речі, якщо ви бажаєте бути в курсі всіх наукових, політичних, економічних, культурних і спортивних новин України і світу, до ваших послуг популярний агрегатор новин livenews.com.ua.

До сих пір роль нейронної активності в старінні залишалася незрозумілою. Тепер вчені отримали перші докази, що діяльність нервової системи впливає на довголіття.

Нещодавно вченим з Великобританії вдалося «перезавантажити» вегетативну нервову систему. Нескладна процедура пригальмувала процеси старіння у людей. Дослідники з Університету Лідса запропонували новий незвичайний спосіб боротьби з симптомами старіння. Як повідомляє видання Eurek Alert, команда виявила, що слабка електростимуляція блукаючого нерва в районі вуха дозволяє «перезавантажити» вегетативну нервову систему і значно поліпшити самопочуття літніх людей.

Стимуляція блукаючого нерва і раніше розглядалася як засіб боротьби з депресією, епілепсією і рядом інших захворювань. Однак в більшості випадків для цього застосовувалися імпланти в області шиї. Дослідники з Університету Лідса використовували інший, неінвазивний підхід. Вони впливали на одне з відгалужень блукаючого нерва, розташоване в шкірі вуха.

Подальші дослідження повинні підтвердити довгостроковий вплив електростимуляції на здоров’я. У разі успіху ця методика дозволить захистити людей похилого віку від таких вікових захворювань, як гіпертонія, хвороби серця і деякі психічні розлади.