5 питань, які кожному корисно обговорити з психологом

Наше суспільство вже позбулося стереотипу «Психолог потрібен хворим». Але тепер основна мантра - «Я сам впораюся зі своїми проблемами». І все ж, чим вам може допомогти психолог?

Про те, чому візити до психолога - це must have для тих, хто хоче бути успішним професіоналом і просто щасливою людиною, дізнайтесь у сьогоднішньому матеріалі, а на сайті psychohelp.dp.ua ви дізнаєтесь про діяльність досвідченого практичного психолога, психотерапевта для дітей і дорослих Дарину Гіржу, яка допоможе вам у вирішенні певних життєвих проблем

Чому це важливо?

Сучасна людина досить часто накопичує стрес. Світ рясніє величезною кількістю інформації, відносин, подій. Далеко не все ми встигаємо відстежити, чи не на все встигаємо відреагувати.

Стрес накопичується, як незакінчена розмова. Буває, ви поговорили з кимось, але залишилося відчуття недомовленості. І потім ви не можете думати ні про що, крім цієї розмови. Вся ваша життєва енергія там. Стрес заважає вам повніше бути присутнім в житті, активніше проявлятися, бути більш творчим, йти туди, куди ви хочете. Незавершений розмова - це точковий приклад.

І замість того щоб реалізувати свій творчий потенціал, ми прокручуємо старі образи і тонемо в думках про власну недосконалість. Психогігієна дозволяє зупинити цей внутрішній діалог, вивільнити творчу енергію, бути більш активними і проживати життя власного авторства.

Про що ж важливо поговорити з психологом звичайному здоровому і успішній людині?


Обговорити якості, які заважають в роботі та особистому житті

Більшість наших психологічних складнощів не відокремлені від особистості і глобальних способів жити. Наприклад, постійні запізнення або тотальний перфекціонізм часто зачіпають глибші пласти вашого «я», ніж навички і звички. Можливо, приходити вчасно для вас означає бути непоміченим, адже коли ви спізнюєтеся, ви стаєте центром уваги. А підвищена вимогливість до себе приховує страх перед майбутнім і заважає зробити крок до нового.

Звернути увагу на можливі маніпуляції

Іноді ми не усвідомлюємо, як потрапляємо в пастку маніпуляцій. Інша людина, користуючись нашою слабкістю, хитрістю отримує бажане. І все б добре, але це проти нашого власного бажання. І ось біда - ви завжди звертаєте на це увагу тільки постфактум. У підсумку - бридкий осад і нескінченне прокручування ситуації. Це дуже втомлює!

Якщо для вас осад не такий вже поганий, ви вмієте переключатися і перетравлювати негатив - вам точно не потрібен психолог. Насправді більшість людей до нього не ходить. Але зовсім не тому, що вміють самостійно справлятися з подібним стресом. Швидше, це звичка терпіти, і звичка не найкраща.

Познайомитися зі своїми страхами, почуттям провини або сорому

Страх - це консервна банка, прив’язана до вашої ноги. Чим швидше ви від нього тікаєте, тим він голосніше, помітніше, страшніше. Він заважає приймати рішення, починати нове, реалізовувати амбіції. Зі своїм страхом потрібно знайомитися. Але одному це робити складно, хоча і можливо. А психолог стоїть поруч і дивиться на ваш страх. Задає конкретні питання, які роблять страх знайомим. І, парадоксально, - він зменшується!

Суспільство споживання і тут розбещує нас. Воно пропонує за гроші вирішити будь-яку проблему. У випадку зі страхом повністю позбутися від нього просто неможливо, та це й не потрібно. Страх - це наш датчик, провідник в суперечливому світі. Будь-які уявні конструкції легко заводять в тупик, і тільки спираючись на почуття, ми можемо прийти до речей, людей, подій, які будуть задовольняти саме наші потреби.

Додати ясності у відносини

«Ти мене не розумієш!» - в більшості випадків за цією претензією стоїть не бажання, щоб тебе зрозуміли, а бажання, щоб зробили так, як ти хочеш. Не завжди, але досить часто. Або бажання збігатися зі своїм колегою, партнером, другом, що трапляється далеко не завжди.

Навчитися ставити під сумнів

У нашій культурі культивується образ впевненої в собі людини. Ця людина швидко розуміє, блискавично приймає правильне рішення, рухається вперед, сповнений позитиву. Проте впевненість не є чимось однозначно хорошим. Особливо коли ми намагаємося зрозуміти себе і змінити життя на краще. Нашим життям керують переконання. Якщо в дитинстві мама говорила, що потрібно бути добрим і слухняним, можливо, ви настільки слухняні, що уникаєте конфліктів досі, і це може у вас забирати багато сил. Адже бути неконфліктним - значить стримувати себе, а також стати вразливим для маніпуляцій інших людей.

На допомогу в розмові з психологом приходить рятівна роль сумніву. А чи дійсно це погано? Чи у всіх ситуаціях це погано? Для кого це погано? Один з головних навичок, які ви придбаєте, працюючи з обмежуючими переконаннями, - це здатність ставити собі питання. Чи справді чоловіки не плачуть? Чи завжди потрібно бути добрим? Просити про допомогу можна лише в крайньому випадку? Ваші переконання на якомусь етапі життя дійсно були точні і справедливі, але вони застарівають і потребують коригування. Якщо цього не зробити, нам доведеться витрачати дуже багато енергії даремно.