Як вибрати тканину для пошиття одягу

Останнім часом все більше людей вважають за краще шити для себе одяг за індивідуальними замовленнями. Такий одяг має масу переваг, але перш за все її пошиття буде коштувати значно дешевше, ніж покупка нових готових речей. А тим більше, якщо ви хочете якось виділитися із загальної маси, то тільки зшиті на замовлення наряди допоможуть це зробити.

Ну а для того щоб пошити будь-який одяг, потрібно спочатку вибрати тканину. Сьогодні на ринку представлений величезний асортимент найрізноманітніших тканин. Тому знайти підходящий матеріал для пошиття будь-якого наряду можна досить легко. Але ось визначитися з тим, який саме використовувати матеріал, буває досить непросто. У цьому контексті хочеться порекомендувати інтернет-магазин https://bomax.com.ua, де представлено широкий асортимент якісних стокових тканин для пошиву одягу і перетяхки меблів, причому по досить привабливих цінах.

Збираючись щось зшити, потрібно добре розглянути і вивчити вподобану модель, визначитися, жорстка або м’яка повинна бути форма виробу. Це можна зрозуміти по лінії плечей - чітка вона або похила. Наявність драпіровок і воланів говорить про те, що тканина м’яка. Якщо це офісний одяг, то тканини потрібно вибирати суворого забарвлення і що добре тримають форму при цьому. Плюсом буде, якщо тканина мало мнеться і відноситься до натуральних, дихаючих. Якщо шиється сукня, яка буде надіта пару раз для особливих випадків, можна поступитися зручністю і вибрати ефектні тканини з великим вмістом синтетики. Для домашнього одягу тканини вибирають м’які, натуральні, немазких квітів.

Важливо перед пошиттям оцінити достоїнства і недоліки фігури, доречність колірних рішень і відповідність обраному образу на даний момент часу. Важливо підібрати тканину, відповідну фасону, так як саме матеріал - основа майбутнього наряду. Навіть хороший крій по фігурі і ідеальні строчки можуть виявитися непоміченими через невдалого вибору тканини. Поганих матеріалів немає, є тільки невідповідні.

Для оцінки на місці пружності тканини потрібно зім’яти ділянку в кулаці і відпустити. Якщо залишилися зморшки і тканина не розправилася повністю - в процесі носіння вона також буде м’ятися, пружність цього матеріалу низька. Стійкість оцінюють, натягуючи тканину великими пальцями. Якщо нитки тканини, розійшовшись, не повертаються на місце, деталі з цієї тканини форму тримати не будуть.

Натуральні легкі тканини, такі як бавовна, батист або льон, вважаються кращими для літа. Вони комфортні в носінні, міцні, легко перуться і швидко сохнуть, але сильно мнуться. Тканини з вовни, особливо 100% шерсть, не належать до зносостійких і сильно всідаються в процесі прання. Більш масивною і шовковистою робить тканину додавання віскози. Цей матеріал добре драпірується, пропускає повітря, але так само як натуральні тканини сильно мнеться, а ще обсипається по зрізах. Для літніх виробів часто використовують віскозні підкладки, матеріал цей стійкий до впливу вологи і гігієнічний. Часто використовуються і підкладки з батисту - він легкий, пропускає повітря і не затримує вологу, але теж схильний до зминання.

Невеликий, в межах 10, відсоток синтетики робить натуральні тканини міцнішими і еластичнішими. Але більший відсоток погіршує зовнішній вигляд і гігієнічні властивості. Тканини з великим вмістом синтетики мало зминаються і довго можуть зберігати охайний вигляд. Тому такі тканини гарні при пошитті верхнього одягу і сумок.

З додаванням лавсану тканина не мнеться і добре тримає форму, але при цьому не пропускає повітря і не поглинає воду. Пружність надає додавання ацетатних волокон. Тканини, до складу яких входить ацетат, жорсткі, сідають при пранні, але при цьому не дуже щільні, в швах присутній розсування ниток. Тканини з вмістом поліестеру міцніші, краще тримають форму при нагріванні - з таких тканин добре робити плісе і складки. Поліестер не вигоряє на сонці, міцний і практично не мнеться. Не варто його використовувати як підкладку, так як він погано пропускає повітря.