Основні критерії вибору обігрівача для квартири

У кожному будинку повинен бути обігрівач, який врятує від холоду в дощові літні дні, а також зігріє всіх домочадців на початку осені до запуску чергового опалювального сезону. Такий прилад стане в нагоді і в разі аварійного відключення опалення посеред зими.

Різноманіття моделей, що випускаються виробниками побутової техніки, ставить в тупик багатьох покупців, які не знають, який обігрівач краще для будинку придбати. Щоб зробити усвідомлений вибір, необхідно вивчити ринкову пропозицію в повному обсязі, зрозуміти різницю серед пропонованої продукції для обігріву будинку, оцінити переваги та недоліки кожного виду обігрівачів.

На сучасному ринку, зокрема на https://denika.ua/c/krupnaya-bitovaya-tehnika/obogrevateli представлено кілька видів обігрівачів, які розрізняються не тільки по типу, але також і за своїми якостями - деякі з них краще підійдуть для міської квартири, інші - для заміського будинку, треті - для обігріву технічних приміщень. Давайте розберемося, які бувають обігрівачі і чим вони відрізняються.

Масляні радіатори

Масляний радіатор добре знайомий кожному: саме такий обігрівач можна найчастіше зустріти на дачі (особливо якщо вона була побудована більше двадцяти років тому). Масляний радіатор являє собою герметичний металевий корпус, всередині якого залито спеціальне мінеральна олива. Нагрівальний елемент (електрична спіраль) також знаходиться всередині корпусу. Таким чином, спіраль нагріває оливу, олива - ​​корпус, а вже корпус обігрівача нагріває навколишнє повітря.

Візуально масляний радіатор схожий на батарею центрального опалення: він часто має схожі відсіки-секції. Вентилятора у такого обігрівача, як правило, не передбачено.

Як і батарея центрального опалення, масляний радіатор найкраще підходить для використання в приміщеннях, де потрібен постійний нагрів повітря. Він довго розігрівається і далеко не відразу переходить до обігріву повітря. Масляні обігрівачі працюють практично безшумно, довго зберігають тепло після виключення і вважаються екологічно чистими. З мінусів варто відзначити їх досить великий розмір і малу мобільність (навіть незважаючи на наявність спеціальних ніжок-коліщат).

Нескладно здогадатися, що якщо взяти два рівних по потужності обігрівача, то більш компактний матиме велику температуру. А отже, краще вибрати більш велику модель (якщо дозволяє вільне місце), що зменшить ймовірність випадкових опіків.

Тепловентилятори

Тепловентилятор являє собою поєднання нагрівального елементу і вентилятора, що забезпечує циркуляцію повітря в приміщенні. Багато з цих приладів можуть працювати в якості звичайного вентилятора, а ось гріти повітря з вимкненим вентилятором не можуть - відповідно, безшумних тепловентиляторів не буває. Втім, всерйоз розраховувати на використання такого пристрою в режимі «без обігріву» в якості звичайного вентилятора фахівці не радять: дмуть вони, як правило, досить слабо, і для того, щоб створити ефект «остуджувального вітерця», доведеться ставити його прямо навпроти себе на відстані не більше метра.

Основне завдання тепловентилятора - швидко нагріти повітря в холодному приміщенні. Дійсно, ефект від роботи такого обігрівача стає помітний буквально через кілька хвилин. Ну а в разі, якщо обігріти потрібно будівельний об’єкт або велике приміщення, то для вирішення цього завдання підійде теплова гармата - по суті, той же самий тепловий вентилятор, що відрізняється підвищеною потужністю і можливістю роботи тривалий час без пауз. «Розплата» за швидкий і потужний обігрів буде полягати в високому рівні шуму і відповідному споживанні електроенергії: багато власників заміських будинків, особливо досить давно побудованих, стикаються з тим, що обігрівати за допомогою тепловентиляторів більше двох приміщень не представляється можливим, оскільки вони просто-напросто «виїдають» всю підведену до дому потужність.

Також не варто забувати про те, що теплові гармати бувають дуже великої потужності - наприклад, 5 кВт, і навіть ще більше. Не всяка розетка і не всяка проводка витримає таке енергоспоживання.

Багато дорогих тепловентилятори мають вбудований мотор, що забезпечує обертання приладу в горизонтальній площині і, як наслідок, поліпшену циркуляцію повітря і більш рівномірний нагрів приміщення.

Конвектори

Схожим чином працює і конвекторний обігрівач. Відмінність від тепловентілятора тут полягає у відсутності власне вентилятора: повітря в конвекторні обігрівачі проходить крізь нагрівальний елемент, після чого природним чином піднімається вгору, звільняючи місце більш холодним верствам повітря, які піднімаються від підлоги. Як наслідок, розмір нагрівального елементу у такого обігрівача буде істотно більший (за габаритами його можна порівняти з «плоскою» батареєю центрального опалення). Обігрівачі конвекторного типу підходять для установки на стіну і, як правило, виглядають досить стильно. Правда, нагрівають повітря вони не так швидко, як теплові вентилятори.

Відзначимо, що конвектори ідеально підходять для об’єднання в єдину мережу, що дозволяє централізовано керувати обігрівом одного або декількох приміщень.

Інфрачервоні обігрівачі

Інфрачервоні обігрівачі влаштовані принципово інакше: вони нагрівають не повітря, а навколишні предмети (в першу чергу - підлогу або стіни) за рахунок інфрачервоного випромінювання. Повітря в приміщенні нагрівається вже від них. Нагрівальним елементом у таких обігрівачів служать кварцові трубки або лампи. Інфрачервоні обігрівачі працюють безшумно і можуть використовуватися там, де потрібен підігрів не повітря, а навколишніх предметів - наприклад, на відкритому повітрі (для обігріву альтанок і веранд).

Також їх нерідко використовують у ванних кімнатах. Ідеально вони підходять і для роботи в приміщеннях, де потрібно зберегти деяку невисоку температуру, а обігрівати весь об’єм повітря видається недоцільним. А ось для обігріву приміщень, де присутня безліч кімнат і / або перегородок вони підійдуть не дуже добре: інфрачервоні промені не зможуть обійти множинні перешкоди.