Як правильно доглядати за ювелірними прикрасами

Як красиво блищить нова ювелірна прикраса з золота! І як же нам хочеться, щоб вона так блищала завжди. Але негативні зовнішні фактори з часом призводять до того, що наші прикраси втрачають свій первісний блиск і тьмяніють.

Ювелірні вироби призначені, перш за все, для прикраси і доповнення образу його власника. Ваші прикраси, особливо, якщо ви їх замовляли тут КЮЗ – ювелирные изделия завжди повинні бути в ідеальному стані, тому догляд за коштовностями - це дуже важлива процедура, яку слід проводити з будь-якими прикрасами, незалежно від того, носяться вони часто або лежать в скриньці.

Існує багато народних рецептів догляду за прикрасами. Щоб ваші улюблені вироби служили довго і виглядали як нові, в даній статті ми хочемо поділитися професійними способами догляду за прикрасами зі срібла і золота, виробами з вставками з дорогоцінних каменів (алмаз, перли і ін.). Пропоновані засоби прості у використанні, і ви зможете самостійно, в домашніх умовах зберегти чистоту і блиск Ваших прикрас на професійному рівні.

Правила догляду за золотими виробами

Найчастіше на прикрасах із золота утворюється наліт, вони можуть втрачати блиск і темніти. Щоб цього уникнути, знімайте прикраси в будинку і намагайтеся мінімізувати їх взаємодія з водою, миючими та косметичними засобами.

Повернути блиск золотим перстеням, сережках і ланцюжках допоможе нашатирний спирт: досить протерти виріб ватним диском, змоченим в спирті. По можливості відразу ж очищайте прикраси від забруднень - для цього найкраще використовувати серветку з мікрофібри.

Якщо забруднення серйозне, і однієї серветкою не обійтися, в домашніх умовах можна почистити прикрасу, залишивши її на півгодини в розчині низьколужного мила. Не рекомендується використовувати чистячі засоби, не призначені для догляду за ювелірними виробами, а також зубні щітки - все це може пошкодити прикрасу, залишити на ній подряпини. Тому краще всього віддати виріб на чистку ювелірному майстру або ж використовувати спеціальні засоби, створені спеціально для чищення золотих прикрас.

Правила догляду за сріблом

Срібні вироби темніють через високу вологість, при зіткненні з продуктами харчування або хімічними речовинами. Для того, щоб прикраси довше зберігали акуратний вигляд, намагайтеся знімати їх на час сну і роботи по дому. Зазвичай для чищення прикрас зі срібла досить м’якої фланелевої серветки, також можна використовувати слабкий мильний розчин. Для чищення срібних виробів краще не застосовувати розчини нашатирного спирту або оцту, а також не чистити їх підручними засобами на зразок соди або зубного порошку. Особливо не рекомендується застосовувати такі засоби для прикрас з камінням або емаллю, а також для чорненого срібла.

Віддавайте перевагу спеціальній ювелірної косметиці, і ваші прикраси надовго збережуть свій первозданний блиск. Для одноразової чистки можна скористатися серветками, а якщо прикрас у вас багато, краще брати універсальні спреї, пасти і креми, так як вони підходять практично для всіх коштовних металів і навіть каміння.

Правила догляду за платиною

Платина - це один з найдорожчих металів; він відрізняється високою міцністю, довго не тьмяніє і є гіпоалергенним. Чистити платину найкраще м’якою замшевою серветкою або ж використовувати слабкий мильний розчин з теплою водою, а в ідеалі - спеціальні засоби для чищення. З роками на виробах з платини можуть з’являтися невеликі подряпини, але це легко усувається в ювелірній майстерні - прикраса просто потребує полірування. Після цієї процедури метал знову засяє як новий.

Зберігання ювелірних виробів

Прикраси прослужать довше, якщо зберігати їх у скриньках, ящиках і коробочках, оббитих зсередини м’якою тканиною, або ж спеціальних тканинних мішечках для ювелірних виробів.
Найкраще вибирати шкатулки з окремими осередками для виробів - так прикраси не будуть стикатися і не подряпаються один про одного.

Ні в якому разі не тримайте коробочку з прикрасами у ванній, так як через високу вологість вироби можуть окислюватися або потемніти. Також не забувайте час від часу чистити прикраси з дорогоцінних металів, навіть якщо на них немає видимих ​​забруднень. Для цього використовуйте тільки спеціальні серветки для чищення ювелірних виробів.