Особливості вибору котушки для рибної ловлі

Кожен початківець рибалка і любитель, та й, часом, навіть професіонал, замислюється про те, які снасті підійдуть для лову різних видів риб на різних глибинах, і в різні сезони року.

Сьогодні від розмаїття асортименту товарів для риболовлі в спеціалізованих магазинах, для прикладу на https://carpan.com.ua/catalog/katushki/ буквально розбігаються очі! Перед поглядом рибалки постає широкий вибір різнокаліберних гачків, поплавків, лісок різної товщини, вудок, спінінгів, котушок, сіток і багато чого іншого. Так як же вибрати рибальські снасті, які забезпечать відмінний улов?

Рибальські котушки є одним з найважливішим атрибутом робної ловлі. Зараз на ринку можна побачити пристрої 2-х основних видів: безінерційні та інерційні. Щоб зробити правильний вибір і не викинути гроші на вітер, слід докладніше розглянути особливості кожного виду.

Інерційні

Інерційна котушка являє собою бобінку з віссю, на яку шарами накручується волосінь. З плюсів інерційних котушок слід виділити простоту, невибагливість і можливість намотування волосіні без перекручування. З мінусів слід зазначити неможливість швидко виводити рибу і неможливість далекого закидання легких приманок.

Варто зазначити, що інерційна котушка була винайдена добру тисячу років тому. У Стародавньому Китаї така котушка виготовлялася тільки з дерева. В Європі інерційні котушки вперше з’явилися в Англії. Надалі вони набули широкого поширення і в усій Європі.

Безінерційні

Незважаючи на простоту у використанні і невибагливість інерційних механізмів, левова частка рибалок віддає перевагу безінерційним котушкам. Волосінь на них намотується за допомогою особливого механізму, що обертається навколо шпулі. Через цю особливість ці котушки мають другу назву - рибальські котушки з нерухомою шпулею.

Котушка дуже проста і зручна у використанні. З її допомогою можна здійснювати далекі кидки з легкими приманками. Так як волосінь правильно заповнює шпулю, то при закиданні практично виключається ймовірність її сплутування.

На ринку можна зустріти безінерційні пристрої відкритого, напівзакритого і закритого типу. Останні 2 не користуються популярністю серед рибалок, так як через їх особливостей конструкції неможливо здійснювати далекі кидки легких приманок.

Безінерційна котушка має ряд недоліків. Головним недоліком є ​​її складність конструкції, що робить її не такою надійною, якщо інерційну. Особливо уважно потрібно поставитися до покупки котушки для морської риболовлі. Морські котушки повинні мати відмінну якість збірки і особливо міцні деталі, так як часто доведеться виводити особливо велику рибу.

Загалом, вибір котушкового пристрою залежить від сфери її застосування. Так, наприклад, якщо передбачається аматорська риболовля на дрібну рибу, то немає необхідності переплачувати свої кровні і купувати посилені котушкові механізми. А якщо передбачається полювати на велику рибу, то слабка котушка її просто не витримають і зламається.