Смачно, чисто, затишно - признаки хорошого ресторану для подорожуючого

Сніданки, обіди і вечері ніхто не відміняв. Навіть під час подорожі по чужій землі. Сьогодні ми вам пропонуємо ознайомитися зі списком якостей, які притаманні всім хорошим ресторанам. Беріть їх в розрахунок і ваша трапеза за кордоном будуть викликати тільки приємні емоції.

Мозок людини - суперкомп’ютер. Настільки багато інформації навряд чи здатна так швидко обробляти будь-яка машина, створена людиною. І максимально швидко ми починаємо думати, коли в нашому шлунку практично нічого немає. Іноді ці думки такі швидкі, що зовсім не дають спокою. І тут ми розуміємо, що нам терміново потрібно поїсти.

А де можна гарно поїсти, як не в ресторані? Але і вибирати треба вміти. Не можна ж довірити себе улюбленого кому попало. Потрібно вибрати кращий ресторан з найсмачнішою їжею і відмінним сервісом. І якщо мова йде про ресторани Івано-Франківська, то в нагоді стане сервіс reserve.in.ua, де представлені кращі заклади міста.

Звичайно, вибрати треба за критеріями. У кожного є свої, але потрібно зауважувати найважливіші.

Публіка по сусідству

Головне, щоб в ресторані, який ми вибрали для себе, був ще хоч хтось. Бажано, щоб взагалі всі столи були зайняті. Ну, крім того, який ми замовляли для себе. Зал ресторану має бути пожвавлений, але не галасливий. Офіціанти повинні снувати туди-сюди, вчасно встигаючи з усіма замовленнями, але, не маючи і секунди вільного часу. Ось яка атмосфера повинна панувати в ідеальному ресторані. Наявність публіки в закладі - серйозний показник якості обслуговування, адекватність цін, класу розважальної програми і, що найважливіше, апетитно страв, з яких складається меню.

Інтер’єр

Дизайн, в якому виконаний інтер’єр ресторану, неймовірно важливий. Мармурових колон і золотих павичів вистачає всім і в столиці. Подорожуючи, нам хочеться «домашнього» колориту і прилучення до культури чужої землі. Скандинавські руни і дерев’яні меблі. Може бути, повна відсутність дизайну. Все це підійде, якщо ви подорожуєте. До того ж, не варто забувати, що підроблені картини Пікассо на стінах і канделябри з бутафорного золота, це фактори, що прямо впливають на підсумковий рахунок за вечерю. Чим менше пафосу, тим більше толку.

Справа смаку

Ми хочемо не борщу і млинців, а місцевої кухні. Що й зрозуміло, адже ми прилетіли здалеку і за цим теж. У цьому сама суть подорожі. Ну, а якщо і не так, то враження без місцевих кулінарних шедеврів від всієї поїздки будуть не такі яскраві. Їжте сезонні фрукти і не порушуйте традицій.

У Неаполі потрібно спробувати моцарелу. Потрапивши на Сардинію, не відмовляйте собі в боттарга. У Колумбії готують дійсно смачну юшку з кукурудзи. Бразильські страви з бобів змусять вас полюбити самі боби. Загалом, не соромтеся і експериментуйте на всю котушку. У будь-якому випадку, борщ і млинці вас все одно чекають вдома, ну а ось справжню качку по-пекінськи, ви зможете спробувати виключно в Пекіні. Підсумок очевидний. Кращий ресторан у подорож, це ресторан з автентичною кухнею.

Меню - лице закладу

Уторовані туристами доріжки ведуть до найпопулярніших місць громадського харчування. Ми вам по цих доріжках і закладам ходити не радимо. Їжте там, де їсть місцеве населення, просте, але вимогливе до гарної їжі. У нормальному ресторані для місцевих, ви не побачите барвистого меню з купою картинок і перекладом на п’ять мов.

Не повинно бути в меню і так званої туристичної пропозиції - якогось комплекту страв, який, на думку господарів ресторану, обов’язково повинен сподобатися приїжджим. Радимо вам перед поїздкою навіть завчити деякі назви страв, щоб спокійно себе почувати в ресторані «не для туристів».

На фоні музика грала...

Якщо в Києві гуркіт, що лунає на весь зал, це справа звична, то в подорожі постарайтеся цього уникати. Найкраще їсти там, де музичного супроводу немає взагалі. Якщо музика вам все ж потрібна і без неї травна система в ресторанах відмовляється працювати, то заздалегідь, перед поїздкою, виберіть ті заклади, які пропонують живі фонові виступу з улюблени репертуаром. В Барселоні «Гуцулку Ксеню» знайти навряд чи вдасться, але от посидіти під мелодійні звуки іспанської гітари у вас точно вийде. Хороші ресторани, розраховані на нормальних людей, не намагаються оглушити їх під час їжі.

Вогонь у всіх на виду

Якщо ви потрапили в хороший ресторан, то ви обов’язково зможете побачити кухню. Це своєрідний показник престижу закладу і того, як менеджери піклуються про репутацію. Може бути видно тільки піч або мангал, плита, з запітнілим склом, стіл, на якому обробляють товстолобиків або ж бігають кухарі. Якщо ви бачите кухню, то ресторан від відвідувачів нічого не приховує. Це таке негласне правило. До всього іншого, з кухні зазвичай так смачно пахне, що пройти повз закладу просто неможливо.

Люди з метеликами

Звертайте увагу на офіціантів ще до того, як сіли за столик. Вони не повинні бути дуже літніми або, навпаки, занадто молодими. Химерно одягнені або манірні офіціанти теж не є показником високої якості обслуговування. Найкращий варіант для будь-якого закладу - чоловіки середніх років, на яких білі сорочки і закрите взуття. Такий собі еталонний варіант для всіх ресторанів всього світу. З іншого боку, подорожуючи, ви можете потрапити в сімейний ресторанчик, де обслуговувати вас будуть онуки і племінники господарів. Але, це вже зовсім інша історія, до того ж, білі сорочки ніхто все одно не відміняв.

А балом править шеф

Коли мова йде про шеф-кухаря ресторану, саме час згадати про своє сексизм. Навіть якщо ви ніколи не були сексистом, постарайтеся їм стати. Жінка, котра готує на кухні невеликого сімейного ресторанчика, це нормально. У пристойному міському закладі, де б ви не відпочивали, на кухні головним повинен бути чоловік. Це не просто традиція, а й показник якості страв та обслуговування. Тільки чоловік може керувати приготуванням так, щоб і встигнути все, і вийшло смачно.

Квадратний метр

Якщо ви потрапили в великий ресторан, що більше нагадує якийсь ангар з сотнею столів, то не сподівайтеся на хорошу, смачну і дешеву їжу. Коли менеджери керують такими кулінарними махинами, часу і сил на головний обов’язок - задоволення відвідувачів, зазвичай просто не залишається. Найкраще вибирати той ресторан, який відрізняється середніми розмірами і має максимум два зали. П’ятнадцять столів в самий раз. Все, що більше, це вже не ресторан, а цілий завод з виготовлення їжі. Але, ви ж шукайте затишне місце для відпочинку, а не цех зі столами і стільцями, в якому, чомусь, ще й їжу носять.