Nissan представила концепт IMk з технологією віртуальної реальності

Вперше представлений як концепт-кар на Женевському автосалоні в 2004 році, Nissan Qashqai став золотим стандартом серед кросоверів. Грунтуючись на інноваціях, він кардинально змінив сприйняття сімейного автомобіля. Динаміка, розміри та керованість хетчбека поєднувалися в ньому з гнучкістю і практичністю позашляховика так, що на це звернув увагу весь світ.

Тепер, через 15 років, Nissan все так же активно присутній в створеному компанією класі кросоверів. Зокрема зараз офіційный дилер в Україні “Ніссан Авто-Импульс” пропонує оновлений New Nissan X-Trail.

В 2019 році Женевський автосалон, найбільший і найпрестижніший галузевий захід в Європі, став ідеальним майданчиком для світового дебюту концепту Nissan IMk, який обладнаний унікальною системою Invisible-to-Visible (I2V), яка дозволить водієві використовувати віртуальну реальність в процесі поїздки за кермом. Нова розробка має на увазі створення віртуальної реальності на основі даних, отриманих з вбудованих в автомобіль датчиків, а також відомостей, які машина зможе завантажувати з хмарних інтернет-сервісів.

Об’єднувати всі дані в єдиний потік буде технологія Omni-Sensing, а сервіс Seamless Autonomous Mobility зможе формувати віртуальну реальність і доповнювати її даними реальне життя в залежності від потреб водія.

У сукупності обсяг інформації буде формувати віртуальну реальність, яка зможе сповіщати водія про те, що відбувається навколо автомобіля в реальному часі, що може трапитися в найближчому майбутньому і навіть про ситуацію в місцях поза увагою водія - за поворотом або за рогом будинку.

Крім можливості відслідковувати ситуацію на 360 градусів навколо автомобіля, електроніка зможе контролювати стан людей в салоні машини, щоб передбачати їх потреби і допомагати у вирішенні виникаючих ситуацій - наприклад, пошуку місця для того, щоб випити кави і відпочити.

Віртуальний світ Metaverse дозволить використовувати доповнену реальність для спілкування реальних людей, викликати віртуального гіда або експерта з водіння, який зможе в реальному часі давати водієві поради по оптимальному управлінню машиною - вибір відповідної швидкості, смуги руху, щоб уникнути пробок, а також допоможе шукати вільні паркувальні місця.

Салон Ніссан IMk швидше нагадує кімнату, так як просто відсутні якісь перемикачі, а всю потрібну для водія інформацію можна отримати на екрані мультимедійної системи. Шофер може бачити відсортовану інформацію на голографічних дисплеях. При використанні сенсорної поверхні - наприклад, під час перегляду карти - дотик пальця відбивається у вигляді зграї птахів, що пролітають по ній.

Управління на всі 100% сенсорне, включаючи відмикання дверей. Крім того, у хетчбека є функція дистанційної парковки: автомобіль сам шукає місце на стоянці, попередньо висадивши водія і пасажирів, а потім сам повертається за ними (для цього шоферу треба натиснути кнопку на смартфоні). А як тільки ви захочете продовжити шлях, просто натисніть кнопку телефону, і автомобіль сам приїде за вами. Новинку обладнали технологією безпілотного водіння оновленого покоління і функцією автоматичного паркування без участі водія.