Пентагон замовив гармату, що стріляє на 1800 км

Прототип повинен бути готовий до 2023 року. Така гармата поряд з гіперзвуковими снарядами дозволить армії США вражати стратегічно важливі цілі далеко за лінією оборони ворога.

Невідомо точно, яка саме технологія ляже в основу такого “чудовиська”, але полковник Джон Рафферті описав її як «інноваційну» і настільки передову, що Пентагон поки не упевнений, що зможе її собі дозволити.

Проте, перші випробування ключових технічних елементів повинні початися «дуже скоро», і пройдуть вони на території військово-морської бази Далгрен в Вірджинії, де велися розробки електромагнітної рейкової гармати (рельсотрона).

Швидше за все, мова йде про дуже велику гармату, що стріляює реактивними боєприпасами. Двигуни додадуть їм додаткове прискорення. Завдяки більшому діаметру снаряда він може вміщати більше твердого ракетного палива, що істотно збільшує дальність польоту. А тим часом по посиланню ДНР новости последние ви дізнаєтесь про сьогоднішній стан справ у цій гарячій точці.

Як саме армія США збирається застосовувати таку гармату, також неясно. Найважча на сьогодні артилерія Штатів - 155-мм гармата самохідної установка М109А6 Paladin, яка б’є на 40 км. А найбільша гармата, коли-небудь побудована людиною - надважка зброя часів Другої світової «Товстий Густав» - з дальністю стрільби 45 км.

В кінці 80-х канадський інженер Джеральд Булл керував будівництвом гармати System 350 калібру 350 мм для режиму Саддама Хусейна. Її розрахункова дальність - 425 км. Але інженера вбили в 1990, і проект не був завершений.

Самонавідні снаряди нового покоління, які будуть самі шукати цль і вражати її навіть під час відсутності сигналу GPS, розробляють військові США. Радіус дії «розумного» снаряда складе 60 км, а відстань до цілі він буде долати близько хвилини.

Новий тип зброї прийде на зміну боєприпасів з касетними бомбами, які представляють серйозну загрозу для мирного населення.
З-DAEM заснований на 155-мм артилерійський снаряд Excalibur, який управляється GPS і вражає цілі на відстані в кілька десятків кілометрів. За словами виробника, точність цього боєприпасу становить до двох метрів - досить, щоб вразити броньований автомобіль.

Однак С-DAEM буде набагато небезпечніше Excalibur. Наприклад, снаряд буде вражати не тільки рухомі цілі, але і об’єкти, точне положення яких невідомо. Радіус дії «розумного» снаряда складе 60 км, а відстань до цілі він буде долати близько хвилини.

Наблизившись до мети, боєприпас сповільниться за допомогою парашута або невеликих крил, щоб точно визначити її положення. За словами інженерів, С-DAEM з висоти просканує площа близько 28 квадратних кілометрів.

Розумний снаряд буде працювати навіть під час відсутності сигналу GPS. Це важливо, адже потенційні противники США розробляють способи глушити систему глобального позиціонування.