У США з’явилися гендерно-нейтральні ляльки

На полицях американських магазинів з'явилися гендерно-нейтральні ляльки від творців знаменитої Барбі. Компанія Mattel вирішила дозволити дітям самим вибирати, яка у їх іграшки буде зачіска і у що вона буде одягнена, і загалом - якої статі вона буде. Поява такої продукції виробник пояснив бажанням створити ляльок «без ярликів і без правил».

«Творимо світ» (Creatable World) - саме так компанія Mattel назвала свою нову лінійку ляльок. Простір для творчості дійсно великий. Всього вийде шість наборів, в кожному з яких буде по дві перуки - «під хлопчика» і з довгим волоссям. Плюс різний одяг: спідниці, брюки, шорти і головні убори. Всього понад 100 комбінацій.

Незважаючи на публічний осуд, представники Асоціації індустрії дитячих товарів не бачить в іграшках від Mattel нічого шокуючого. На її думку, компанія, навпаки, в якійсь мірі повернулася до досвіду минулого: «Коли ми беремо дитячу іграшку, ляльку, то ми бачимо, дуже багато “перевертнів”. І діти жахливо це люблять, розвивають фантазію. Ще за радянських часів були ляльки без всяких первинних, вторинних та інших ознак, з короткою стрижкою. В принципі, з нього можна було робити пупса-хлопчика і пупса-дівчинку».

Бренд Barbie не раз критикували за зміцнення різних стереотипів. Феміністкам, наприклад, не сподобалася фраза «Математика - це важко», яку вимовляла лялька-блондинка. А прихильники бодіпозітіва попереджали, що через наслідування неприродною худорбі ляльок дівчинки почнуть страждати анорексією. Але такі дискусії тільки підігрівають інтерес до продукції компанії. У всякому разі, це більш правильний крок, ніж нічого не міняти, впевнена засновник комунікаційного агентства PR Inc. Ольга Дашевська: «Барбі морально застаріла, тому що вона не змінювалася ще, по-моєму, з мого дитинства, а вже встигло вирости кілька поколінь. Вони шукають нові ринки».

Незважаючи на регулярні новинки, Mattel вже кілька років зазнає збитків. Нарощувати продажі компанії допомагали зіркові моделі ляльок і персонажі мультфільму «Історія іграшок 4». Втім, вийти в плюс Mattel все одно поки не може. Виправити цю ситуацію компанії буде непросто.

Не виключено, що деякі дистриб’ютори просто відмовляться купувати гендерно-нейтральну ляльку, вважає директор маркетингово-комунікаційного агентства «Ігропром» Роман Федотов: «Те, що Mattel зважилася на такий сумнівний крок, говорить про те, що у компанії серйозна криза ідей: вони не знають, що робити. І це, я впевнений, бачать всі учасники ринку. Більшість керівників компаній, які представляють Mattel в усьому світі, це люди у віці від 40 до 60 років, люди, які поділяють традиційні цінності, що безсумнівно відіб’ється на результатах продажів цієї лінійки».

Якщо раніше Mattel критикували за гендерні стереотипи, то тепер незадоволені компанією прихильники традиційних поглядів - нібито лінійка іграшок руйнує сімейні цінності. А от чи можна буде купити гендерно-нейтральну ляльку в Україні, поки невідомо.

Інтернет-магазин Лапси-Лапси припонує широкий асортимент оригінальноого вишуканого одягу для ляльок Бебі Бон, Бебі Анабель, Чі Чі Лав і Чі Чі Лав Шоустар.