Прості поради по догляду за оббивкою дивана

Оббивка крісла або дивана забезпечує гарний зовнішній вигляд виробів, допомагає їм вписатися в інтер'єр і навіть стати центральними елементами дизайну. Догляд за м'якими меблями найчастіше має на увазі турботу саме про чистоту оббивки. Розуміння основних принципів догляду дозволить продовжити термін служби меблів і зберегти яскравість фарб оббивного матеріалу.

Купивши красивий і зручний диван в інтернет-магазині  https://divan-max.ua, який до того ж ідеально вписався в інтер’єр, покупці щиро радіють настільки вдалій покупці. Але, оскільки меблі ми купуємо не на 1 рік, варто приділити увагу і питанням догляду за ними. Наша стаття про те, як доглядати за диваном, щоб він довго радував ваше око.

Правильний догляд: що потрібно робити

Оббивка, а саме вона потребує найбільшого догляду, може бути текстильною і шкіряною (штучною або натуральною). Щоб зберегти первинний зовнішній вигляд оббивної тканини, використовують сухе і вологе чищення:

- сухе чищення допоможе усунути пилюку, його здійснюють за допомогою пилососа. Одягайте найбільш м’яку ворсисту насадку і уникайте максимальних обертів під час прибирання.

- вологе чищення потрібне для видалення плям, при його проведенні слід дотримуватися наступних правил. По-перше, свіжу пляму видалити легше, ніж ту, що вже в’їлася в тканину, тому замивати її відразу, як тільки виявили. По-друге, перевіряйте засіб для чищення на невеликій ділянці (ідеально, якщо є окремий шматочок оббивної тканини). Добре зарекомендував себе мильний розчин. Якщо пляма складна, в воду можна додати спирт у співвідношенні 10: 1. Після чищення тканини потрібно дати висохнути. Використовувати фен, обігрівачі або просушувати тканину на сонці не рекомендується.

Бездоганний зовнішній вигляд шкіряних меблів багато в чому визначається дотриманням правил її експлуатації. Не варто розташовувати такі предмети інтер’єру поблизу джерел тепла. Шкіра добре абсорбує вологу, тому підтримка нормального рівня вологості в приміщенні позначиться позитивно не тільки на вашому самопочутті, а й на стані шкіряного покриття. Пил прибирають сухою тканиною,  вологу видаляють, не чекаючи її висихання. Шкіряні дивани і крісла двічі на рік слід змащувати спеціальними складами, підбираючи їх відтінок в тон шкірі.

Делікатні тканини, такі як велюр, оксамит і плюш, дуже красиві, але потребують дбайливого ставлення. Плюшеву оббивку не варто пилососити, її чистять за допомогою вологого сукна рухами у напрямку ворсу. Слідкуйте, щоб чохли з ніжних тканин, які можна прати, чи не замочували у воді, температура якої перевищує 30 градусів. Будь-який очищувач наносіть на ганчір’я, а не прямо на пляму.

Різний підхід до різних тканин

Великий вибір оббивних тканин - можливість підібрати ідеальний матеріал, який довго прослужить і створить необхідну обстановку в приміщенні. Однак всі матеріали вимагають різних підходів під час чищення:

1. Жаккард і гобелен. Найщільніші тканини, які чистять за допомогою щітки і пилососа. У разі сильного забруднення можна пустити в хід вологу губку. Рекомендується використовувати нейтральні миючі засоби, ні в якому разі не можна застосовувати відбілювачі і спиртовмісні розчини. Чохол з жаккарда можна випрати вручну або в делікатному режимі при 40 градусах без віджиму.

2. Велюр. Буває бавовняний і вовняний. Велюр не тільки приємний на дотик, але і дуже практичний: чохли з нього можна прати в машинці при 30 градусах і недовгому віджиманні. Пил і забруднення видаляють за допомогою щітки з м’яким ворсом, можна також протерти матеріал ганчіркою, змоченою в нашатирному спирті. Більшість плям легко видаляються за допомогою звичайної води.

3. Шенілл. Щільна тканина з натуральних волокон, що відрізняється зносостійкістю. Вона не тягнеться, не скачується і відмінно сидить на меблях. Плями від шоколаду і кави легко виводяться за допомогою м’якого мила, жуйку обкладають льодом на деякий час, а потім акуратно зрізують ножем. Залишається тільки протерти оббивку спиртом і промокнути рушником.

4. Флок. Приємний на дотик, легко миється і практичний матеріал. Питання про те, як доглядати за диваном з оббивкою з флока, - один з найпростіших. Знадобиться лише пилосос і волога м’яка ганчірка.

5. Замша. З красивої і міцної замшевої оббивки забруднення легко видаляються. Цей матеріал не терпить великої кількості вологи, тому ганчір’я для прибирання слід добре віджимати. У складних випадках допоможе мильний розчин або засоби для чищення замші (включаючи спеціальні щіточки).

5. Шкіра. Оббивку зі шкіри слід чистити з усією обережністю. Пральні порошки і засоби з ацетоном категорично заборонені. Головні правила - обробляти свіжі плями, регулярно зволожувати оббивку і захищати її від сонячних променів.