Як вибрати автоакустику

Хто сказав, що автомобіль не розкіш? Часи змінилися і тепер автомобіль можна зробити предметом справжньої розкоші і гордості. Зараз можна придбати безліч аксесуарів, які зроблять Ваш автомобіль чарівним і неповторним. Одним з видів тюнінга є установка потужної і якісної акустики.

Якщо Вас не влаштовує звучання двох штатних колонок, якщо Ви хочете щоб Ваш автомобіль звучав гордо, в інтернет-магазині https://smartfox.net.ua ви зможете вибрати сучасну акустичну систему, сабвуфери, автомагнітоли, а також вигідно оптом купити інші автоаксесуари 

Варіанти акустичних систем

1. Проста акустика з широкосмуговими динаміками. Вони розраховані тільки на “фон звуків” в автомобілі. І правда, якщо ви будете слухати тільки новини по радіо, то навіщо зайвий раз витрачатися? Діапазон частот їх відтворенням не порадує ні глибокими басами, ні воістину високими частотами, але у тих, хто не дуже вимогливий до музики всі ці невеликі мінуси не будуть переважними при виборі. До відома: такі динаміки можуть встановлювати в більшості машин ще при заводській збірці.

2. Коаксиальна акустика. Таких динаміків в конструкції декілька. При такій компоновці відтворення розбивається на області, кожну з яких «підпорядковують» своїм власним динамікам. Для «роздільників» електричних сигналів застосовують кросовери, в подальшій комплектування вже кожному динаміку своє. У більш дорогих моделей кросовери можуть бути в окремих корпусах, а на більш дешевих моделях іноді обходяться тільки конденсатором (найпростіший фільтр) на корпусах динаміків. Правильно обрані компоненти фільтрів грають велику роль в звучанні акустичної системи в цілому. Перевага коаксіальних динаміків перед широкосмуговими в ширшому охопленні смуг частот, які будуть відтворюватися.

3. Компонентна автоакустика. Її найчастіше використовують люди, небайдужі до якості звучання музики в авто. Також як і у «коаксиалів» - діапазон відтворення буде розбиватися на кілька складових. В даному випадку використовуються ті ж кросовери, але динаміки будуть виконані не в загальній конструкції, а окремо - складовими складальними одиницями, які вже не будуть заважати один одному (іншими словами, високочастотні хвилі не завадять поширенню низькочастотних хвиль). Але і у даного рішення є свій мінус: «коаксіал» відтворює звук «з однієї точки» а компонентна акустика - в залежності від її установки. Отож, буде краще, якщо динаміки розташовуються ближче один до одного.

Вибираємо розмір динаміків

Рекомендації за обсягом можна знайти на коробці, або порахувати за параметрами Тіля-Смола.

- 6 на 9 дюймів. Основне місце розташування динаміків такого розміру - це задня полка. Але є важливий момент: у більшості випадків дана полка не володіє потрібною жорсткістю. Потрібно або замінити іншою конструкцією, або додатково посилити її.

- 16-17-сантиметрові динаміки. Для відтворення нижчих частот (глибокий бас) потрібні динаміки з переважно великим розміром дифузора. Ця залежність може нагадувати добре відому істину: робочий об’єм двигуна в ряді випадків пропорційний потужності двигуна. Значить для відтворення басів, краще буде встановити попереду 16-17-сантиметрові динаміки, ніж більш маленьких. Правда, для звучань в областях найнижчих чутних частот їх буде недостатньо, вже не розглядаючи варіант в 10 і 13 см. Але є вихід - встановити сабвуфер. Він відмінно доповнить області відтворення нижчих частот і пристойно збільшить вартість всієї системи.

Як вибрати сабвуфер?

Отримати приємний звук допоможе грамотна настройка і установка сабвуфера, для чого потрібно:

1) Визначити наявність необхідного для нього вільного простору - зазвичай сабвуфер поміщають в багажник.

2) Визначитися з його діаметром (він буває десяти, дванадцяти або пятнадцатідюймовий) - з метою економії місця, краще не брати пристрій максимального розміру. Бажана потужність - від 10 до 5000 Ватт, гучність - близько дев’яноста децибел.

Як встановити колонки правильно

Експерти рекомендують компонентну акустику. Вона об’єднує низько- і високочастотні динаміки. Перші з них встановлюють в двері, другі - в фальшпанелі. Правильним буде так :

- попереду автомобіля встановлювати рознесену акустику (шовкові пищалки), що забезпечить м’якість звуку. Вибираючи підсилювач важливо знати, що визначальним параметром в даному випадку буде його вага (чим більше, тим краще), відсутність тріщин, подряпин.

- позаду - елементи розміром шість на дев’ять дюймів (млинці).