Гідна старість: яким має бути будинок для престарілих

Догляд за літньою близькою людиною - це те, чим стурбовані безліч молодих людей. Ті, хто все життя працювали і ростили нове покоління, під кінець свого життя потребують уваги і допомоги так само, як і маленькі діти. Однак життя іноді ставить такі умови, що в повній мірі піклуватися за стареньким родичем ніяк не виходить. У цій здавалося б сумній і безвихідній ситуації є рішення - будинок престарілих.

Але постає питання, як вибрати будинок престарілих? Це серйозний крок і важливий вибір, перед прийняттям якого потрібно зважити і обдумати багато факторів.

Приватний чи державний пансіонат

Будинки для людей похилого віку в Україні діляться на два види: приватні і державні.

Існує думка, що подібні пансіони - це місце, де в стражданнях і муках доживають свої останні дні люди похилого віку, де панує атмосфера печалі, покинутості і байдужості. Загалом, установа, де опинитися не хоче ніхто і ні за яких обставин. За подібний стереотип можна подякувати якраз державним будинкам престарілих. У зв’язку з поганим фінансуванням і через це проблем з персоналом та його ставленням, з обладнанням, подібні пансіонати мають погану славу. Єдиний плюс - ціна. Відносно невелика, але хіба така економія вартує щасливого життя близької людини?

Приватні пансіонати, такі як дом престарелых в Кривом Роге «Жемчужина» позбавлені всіх цих мінусів і розвіюють основні страхи і настрої. На відміну від державних будинків для людей похилого віку, приватні можуть похвалитися:

- Затишними і чудово обладнаними комфортними кімнатами;

- Смачним і корисним харчуванням з урахуванням побажань і рекомендацій;

- Чуйним і професійним персоналом;

- Цілодобовою допомогою і доброзичливістю.

Умови проживання

Вибираючи пансіонат, обов’язково слід вивчити для початку хоча б фотографії - самої будівлі, потім кімнат і інших житлових приміщень. Адже літній людині проводити практично весь день в пансіонаті і його благоустрій грає велику роль. Зрештою, приємна обстановка і краса рятує від меланхолії і сумних думок.

Але для того, щоб переконатися остаточно, слід побачити все своїми очима і перевірити, чи відповідають фотографії реальності. Кімнати повинні бути обставлені з домашнім затишком і жодним чином навіть не навіювати почуття схожості з палатами в лікарні. Літня людина приїжджає відпочити і насолодитися комфортним життям, а не жити в лікарні.

Персонал

Перша половина враження - це, звичайно, умови проживання. Але друге - персонал. Саме ці дві складові і створюють цілісну картину. Компетентні і турботливі люди часто навіть виявляються важливішими, ніж зовнішній затишок. Тому в гонитві за ідеальним варіантом варто звертати на це увагу.

Працівники державних пансіонатів з тріском провалюються в даному питанні. У зв’язку з цим вимоги до приватного будинку престарілих чималі - і він їх виправдовує. Приватний пансіонат підходить до вибору персоналу з великою увагою і бере до уваги безліч важливих факторів:

- Уміння працювати з людьми похилого віку;

- Досвід в роботі з людьми похилого;

- Велике терпіння;

- Доброта і доброзичливість.

Тому персонал в таких будинках висококваліфікований і насправді любить свою роботу, забезпечуючи своїм підопічним хорошу і комфортне життя.

Відгуки

Особисте враження - це прекрасно! Але часом не завжди можна побачити підводні камені і в цьому можуть допомогти відгуки. Прочитати їх варто в обов’язковому порядку адже це - обличчя установи. Всі плюси і мінуси клієнти того чи іншого пансіонату відображають в своїх відгуках, допомагаючи таким чином зробити максимально правильний вибір.