Яку їжу любить і не любить ваша печінка

Печінка людини щодня відчуває колосальне навантаження. Органу доводиться чистити організм від потрапляючих ззовні токсинів, солей важких металів, шкідливої ​​їжі.

Правильно підібрана їжа для печінки з наступним виключенням шкідливих харчових компонентів раціону, нормалізує функціональну активність і поліпшить загальне самопочуття. Слід детально розібратися - що корисно для печінки, а що краще виключити з раціону.

Які продукти корисні, а які шкідливі для печінки

Повсякденний раціон безпосередньо впливає на роботу печінки. Щоб убезпечити орган від шкідливого впливу, для початку слід відмовитися від важких харчових продуктів. Список шкідливих включає:

- смажена їжа з надмірною кількістю олії;

- кондитерські вироби - у великій кількості;

- жирні сорти м’яса;

- гостра їжа - дратує травні органи;

- непомірне вживання алкоголю;

- журавлина і щавель, а також інші продукти, до складу яких входить велика кількість щавлевої кислоти (при надмірному надходженні можуть виникнути камені в жовчному міхурі або сечокам’яна хвороба).

Важливо пам’ятати, що молодому і здоровому організму можна не виключати назавжди вищезгадані продукти. Головне не зловживати, можна зрідка їсти цю смакоту, гірше від цього не стане. Потенційно небезпечні продукти шкодять тільки в разі систематичного вживання чи при спочатку неправильно складеному раціоні.

При захворюваннях печінки вимальовується зовсім інша картина. Людині, яка страждає від цирозу, жирового гепатозу або гепатиту потрібно дотримуватися суворої дієти, яка виключає повністю шкідливі продукти і включає корисні продукти для печінки.

Існує можливість, що при таких серйозних діагнозах потрібно довічне дотримання дієтотерапії і прийом медикаментів, в залежності від ст хвороби. Лікарі повинні регулярно відслідковувати стан такого хворого. Крім дієтотерапії, таких пацієнтів лікують гепатопротекторами, зокрема препаратом Далмаксин, його можна замовити на mobil-medical.com.

Список корисних продуктів

Щоб підтримувати здоров’я органу, потрібно знати, які продукти добре вживати для печінки:

- часник;

- грейпфрут;

- зелений чай;

- авокадо.

Можна складати список довгий і за індивідуальними показниками здоров’я, включаючи потенційно корисне для печінки харчування, але вищевказані володіють доведеною позитивною дією.

У хімічному складі часнику міститься велика кількість мікроелемента селену і речовини аллицина. Ці компоненти покращують виведення токсинів з організму за допомогою запуску активності печінкових ферментів.

Грейпфрут багатий вітамінами, особливо С і Е (токоферол і аскорбінова кислота), які виявляють могутню антиоксидантну дію.

Зелений чай вживається з тієї ж причини - в ньому багато антиоксидантів і катехінів, які виявляють корисну дію на орган.

Авокадо сприяє виведенню токсинів і благотворно впливає на організм. Також складається з корисних жирів, благотворно впливають на ліпідний профіль (рівень холестерину).

Ці продукти для печінки можна включати до складу дієтотерапії, спрямованої на очищення внутрішніх органів травної системи.