Що таке дератизація, і необхідність проведення даної процедури

Боротьба з гризунами людиною почалася з доісторичних часів і ведеться до сьогоднішнього дня, причому з перемінним успіхом. Після проведення дератизації гризуни зникають, але через якийсь час вони неодмінно повертаються, цю війну з рознощиками хвороб вести потрібно постійно і різними способами. Гризуни можуть жити в різних умовах, легко пристосовуються, швидко розмножуються і відрізняються всеїдністю і невибагливістю.

Українське законодавство зобов’язує підприємства будь-якої форми власності проводити заходи щодо позбавлення від шкідників власним штатом співробітників або залучати спеціалізовані організації. Контролюючі органи вимагають забезпечити укладання договорів і надати можливість виконувати комплекс заходів по боротьбі з гризунами сертифікованим, з кваліфікованим штатом спеціалізованим організаціям. Тільки робота організацій, які мають відповідний досвід і ліцензії, зокрема компанія  “Уничтожитель”, про яку детальніше можна дізнатися на сайті https://unichtozhytel.com/deratizaciya/borba-s-mys, може забезпечити ефективність дератизації, дезінсекції, дезінфекції і фумігації.

Що таке дератизація

Під дератизацією розуміють дії з ліквідації шкідників, щурів, мишей. Проведення заходів по ліквідації гризунів вимагає спеціальних знань і кваліфікації, дотримання правил безпеки, в іншому випадку не вдасться позбутися від шкідників, більше того - можна заподіяти шкоду людям і тваринам.

В якості основних способів боротьби з гризунами застосовуються, по-перше, заходи профілактики, спрямовані на ліквідацію умов, які дозволяють з’явитися і розмножитися тваринам. Сюди відносяться заходи, що перешкоджають утворення нір, доступу до харчових продуктів. І по-друге, власне винищення, якщо виявилася наявність гризунів на об’єкті і необхідні заходи по їх знищенню.

Основні способи винищення гризунів

- Механічний або фізичний метод, застосовуються мишоловки, крисоловки, капкани, ультразвукові випромінювачі, металеві сітки під напругою.

- Хімічний спосіб заснований на використанні отруєних приманок, для застосування необхідно використовувати професіоналів із спеціалізованих служб.

- Біологічний метод, малоефективний, на підприємствах застосовувати заборонено, заснований на використанні домашніх тварин.

- Газовий, застосування отруйних газів, може застосовуватися в замкнутих просторах, кораблях, вагонах, літаках.

Вимоги до об’єктів із захисту від гризунів

Необхідно забезпечити дотримання умов, які не дозволять гризунам отримати можливість отримувати їжу і воду, не виключаючи харчові відходи. Виключити умови, які сприяють появі і розмноженню шкідників:

- Забезпечити закриття дверей і вікон без щілин і зазорів.

- Закрити вентиляційні канали сіткою з металу з розмірами вічок, що не допускають проникнення гризунів.

- Ізолювати приміщення, де зберігаються продукти і відходи.

- Забезпечити зберігання продуктів в холодильних камерах і закритій тарі.

- Зберігати харчові та побутові відходи в закритих баках і контейнерах.

- Камери для сміття в багатоквартирних житлових будинках очищати щодня, контейнери з побутовими відходами вивозити не менше, ніж через день.

- Сміття з прибудинкової території збирати і вивозити щодня.

- Заасфальтувати місця для контейнерів та ліквідувати зарості не менше 10 метрів по периметру.