Перші книжки для малюка: на що звернути увагу

Книга - це інструмент, яким людина навчає сама себе. Навчити дитину читати із задоволенням, значить дати цей інструмент їй в руки. Як вибрати відповідну до віку книгу, не відлякувати від читання, знайти те, що захопить і навчить корисного?

Подайте приклад

Діти зчитують поведінку дорослих навколо себе і на його основі створюють свою картину світу і норм. Виростаючи в суспільстві батьків, які віддають перевагу сидіти за комп’ютером, дитина переймає їх поведінку. Вам буде складно переконати дитину, що читання це відпочинок, коли ви самі відпочиваєте інакше. Якщо ви хочете, щоб дитина більше читала - читайте при ній, читайте з нею.

Коли почати?

Починайте відразу. А щоб не зволікати, ось вам чудові книги для найменших від компанії Kazkovo. Яскраві, захоплюючі, пізнавальні, вони зможуть розвинути у вашому малюкові потяг до прекрасного, доброго, стануть безцінним джерелом знань і корисних навиків.

Жанр дитячої літератури для найменших називається «Picture Book» - книжка з картинками. Це тонкі книги великого формату з красивими яскравими ілюстраціями, які містять одну невелику історію, розказану простою мовою. У них мало тексту, картинки виконують головну виразну функцію. Такі книжки зручно читати вголос, разом з маленькою дитиною: діти люблять картинки і пов’язують читання із задоволенням від уваги батьків.

Створіть вибір

Постарайтеся зробити так, щоб дитині було з чого вибрати: відведіть в найбільший книжковий магазин в місті або разом відвідайте сайт, де книжки можна погортати перед покупкою. Вибирайте те, що їй по-справжньому цікаво.

Які книги найчастіше цікавлять дітей в різному віці?

- 1-3 роки. Великі книжки з яскравими виразними картинками, щоб читати вголос.

- 4-6 років. Зверніть увагу на ілюстровані книги казок, книги про тварин (загадка, але діти в цьому віці обожнюють і фотографії кошенят, і отруйних скорпіонів). Динозаври і літаки також в пріоритеті. Якщо дитині щось особливо подобається, наприклад машинки, вибирайте книжки на цю тему. Якщо ваша дитина вже легко відрізняє одну машину від іншої, пора зацікавити її таємничим внутрішнім пристроєм автомобіля.

- 7-9 років. Настає час книжок-пазлів, книжок-ігор, що вимагають не тільки посидючості, скільки спостережливості. У шкільній бібліотеці такі книги користуються шаленою популярністю і моментально збирають навколо дитини команду «помічників».

- 10-12 років Діти починають проявляти незалежність і самі вибирають, що читати. Обговорюйте книги, розповідайте про те, що читали ви, заведіть читацький щоденник.

І, насамкінець, затямте: навчивши дитину вибирати книги і любити їх, ви відкриєте для неї справжнє джерело радості, мотивації і знань, яке ніколи не вичерпається!