Знайдену на кухні картину Чімабуе продали за 24 мільйони євро

Полотно флорентійського живописця чотирнадцятого століття Чімабуе випадково виявили в будинку жительки французького міста Компьень. Старовинну картину під назвою "Осміяння Христа" оцінили в 4-6 мільйонів євро. У підсумку, анонімний покупець заплатив за неї на аукціоні 24 мільйони євро. Робота Чімабуе стала найдорожчою середньовічною картиною з коли-небудь проданих. Про це пише видання The Guardian.

Чімабуе намалював “Осміяння Христа” темперою (фарба з сухих пігментів, які потрібно розводити водою) на дошці з тополі. Розмір полотна складає всього 26 на 20 сантиметрів. На полотні немає підпису живописця, але на користь його авторства є інші докази. З 1280 року Чімабуе працював над серією з восьми картин, що зображують сцени мук і розп’яття Христа. До цієї знахідки вважалося, що збереглися тільки дві з них. Вони знаходяться в Національній галереї в Лондоні і Колекції Фріка в Нью-Йорку.

До речі, якщо ви займаєтесь живописом, на сайті http://holstpro.com.ua/holst-dlya-zhivopisi/holst-kupit/ можна вигідно придбати полотна для малювання, фарби, а також інші якісні аксесуари для художників.

Шедевр, що висів на бабусиній кухні кілька десятиліть

У червні цього року бабуся, якій більше 90 років, зібралася переїжджати. Вона запросила експерта оцінити вартість меблів в надії, що щось вдасться продати. На маленьку картину, яка висіла над кухонною плитою кілька десятиліть, жінка навіть не розраховувала. Її сім’я вважала, що це стара російська ікона і збиралася її викинути. Як вона потрапила в будинок і кому належала до цього, родичі бабусі не знають.

На полотно звернула увагу працівник аукціонного дому Actéon Филомена Вулф.

- Ця маленька картина викликала у мене незрозумілі емоції, які не можна передати словами. У нашій професії ми знаємо, що такі емоції свідчать про велику майстерність і інтуїцію, - розповіла Вулф.

Аукціонний дім звернувся до французького експерта з живопису Еріка Тюркіна. Він спеціалізується на роботах старих майстрів. Тюркін провів дослідження і з’ясував, що картина належить пензлю Чімабуе. Її додали в каталог оригінальних робіт живописця - до двох раніше знайденим робіт “Мадонна з немовлям і двома ангелами” та “Бичування Христа”. Загальний стан полотна оцінили як відмінний.

Невелика довідка

Чімабуе - справжнє ім’я Ченні ді Пепо жив в 1240-1302 роках. Він вважається одним з головних живописців епохи проторенессанса. Художник відійшов від Візантійського стилю, популярного в середні віки, і почав експериментувати техніками зображення, наприклад, перспективою і рухом. Його напрацювання лягли в основу стилю, який ми сьогодні називаємо Відродженням.

Чімабуе був учителем іншого відомого італійського живописця - Джотто. До наших днів дійшли відомості про 11 роботах Чімабуе, жодна з них не підписана.