Кравецькі колодки, і область їх застосування

Театр починається з вішалки, а якісне пошиття з ВТО. Давайте розберемося з термінами. ВТО - це волого-теплова обробка вузлів виробу під час пошиття і після його закінчення. Саме ця операція дозволяє добитися ідеального зовнішнього вигляду виробу і в ряді випадків може виправити дефекти пошиття.

Але при проведенні ВТО часто одного прасування виявляється мало і в хід йдуть різноманітні пристосування для прасування, які називаються колодками для ВТО (або кравецькі колодки).

Колодок для ВТО існує безліч, що часто ускладнює вибір, особливо для новачків. Тому розлянемо базові колодки, що дозволяють задовольнити потреби молодої швачки. Ці колодки можна назвати справжнім must have в арсеналі будь-якої поважаючої свою працю і час кравчині, а по посиланню їх можна придбати по найкращій вартості.

Комірцева колодка

Як випливає з назви цієї колодки, використовується для прасування різних комірців. Один кінець колодки загострений, інший, навпаки, округлої форми. Це дозволяє обробляти коміри з гострими кінцями і закругленими, а також комір-стійку. Також за допомогою гострого кінця колодки можна вивертати куточки різних деталей одягу. Додатковий функціонал колодки - можливість розгладжування швів. Комірцева колодка - незамінна річ для тих, хто хоче, щоб комір вироби виглядав ідеально.

Кравецька праска

Не зовсім колодка, а скоріше пристосування для ВТО. Використовується в такий спосіб: після прасування шва до нього притискається на 2-3 секунди праску. Деревина добре поглинає тепло і вологу, в результаті таких маніпуляцій шви виходять плоскими і акуратними, без зморшок і інших дефектів. Але це ще не все - за допомогою кравецького прасування зручно фіксувати стрілки на брюках, листочки кишень, припуски швів, лацкани комірів.

Особливо зручними в роботі є двостороннє прасування, з ними ви істотно заощадите час, у таких прасок обидві сторони є робочими і не потрібно чекати, поки вона охолоне - перевернули і користуєтеся іншою стороною.

Кравецькі кілочки

Кравецький кілочок необхідний для вивертання куточків комірів, лацканів і т.д., а також для відгинання припусків під час прасування. Кілочок з натурального дерева набагато дбайливіше відноситься до тканини, ніж металеві пристосування.

Універсальна кравецька колодка

Найбільш багатофункціональна колодка, що поєднує в собі кілька видів колодок, що в значній мірі економить простір майстерні. Особливо це актуально для швачок-надомниць і тих, для кого шиття - хобі, адже не кожна майстриня може дозволити собі мати вдома професійний набір колодок.

Універсальна колодка (або як її ще називають - бігельбок) має близько 12 функціональних поверхонь, серед яких опуклі, увігнуті і загострені. З успіхом замінює комірцеву колодку (одна з площин її повністю повторює), колодку для ВТО оката рукава, з її допомогою можна розгладжувати шви на ребрі, а також здійснювати прасування будь-яких опуклих, загострених і інших важкодоступних місць вироби.

Сфера її застосування часто обмежена тільки уявою швачки. Універсальна колодка ідеальна у використанні разом з кравецькою праскою - якщо її застосовувати в якості прасувальної поверхні, то відбувається посилення ефекту поглинання деревом вологи і тепла.