Головні ризики покупки б/у авто, і як їх мінімізувати

Придбання автомобіля - це завжди приємний процес вибору і передчуття нових подорожей. Але покупець ненової машини, крім того, стикається і з ризиками, які можуть затьмарити самі радісні емоції

Експерти зібрали кілька поширених і цілком реальних небезпек, з якими ви можете зіткнутися, купуючи старий автомобіль. Якщо ж ви з питанням покупки звертаєтесь до “Атлантик Экспресс Украина”, то можете бути впевнені, що зведете до мінімуму ці ризики, адже дана компанія співпрацює тільки з кращими перевіреними американськими аукціонами, тут можна подивитися на пропоновані авто з США, дізнатися про їх вартість, технічний стан, умови придбання.

Кузовне питання

“Цілий” і здоровий кузов автомобіля - це запорука довгої експлуатації машини і великий позитив від її привабливого зовнішнього вигляду. Але навіть якщо бажаний транспортний засіб на момент огляду і виглядає “на відмінно”, кузов незабаром може піднести деякі сюрпризи. Найпоширеніший випадок - це приховані наслідки ДТП, які, до речі, аж ніяк не вирок для кузова: якісно відремонтована машина після аварії може виглядати ідентично “небитій” і також бездоганно служити довгі роки.

Але вся небезпека якраз і криється в неякісному ремонті. По-перше, серйозні зіткнення тягнуть за собою порушення геометрії кузова. Такий кузов потрібно рівняти і тягнути на спеціальних стендах, і якщо це не було виконано в повній мірі, то автомобіль з часом “проявить” себе. Так, через порушені кути установки коліс (горезвісний сход-розвал) нерівномірно будуть зношуватися шини, деталі підвіски, порушиться керованість на швидкості. Підозри до геометрії автомобіля повинні викликати нерівномірні зазори між деталями кузова - наприклад, між дверима і крилами, крилами і капотом, кришкою багажника і боковиною.

По-друге, після аварії у автомобіля може бути неправильно відновлено лакофарбове покриття, та так, що конфлікт неграмотно підібраних матеріалів лише через якийсь час призведе до його спучування, розтріскування, відшарування.

Менш небезпечна, але досить поширена проблема кузова - прихована корозія. Деякі власники намагаються збути з рук свій автомобіль, якому залишилося зовсім небагато до капітельного ремонту догниваючого кузова.

Застрахує від ризику купити машину з подібними проблемами тільки її передпродажна діагностика у майстрів високої кваліфікації.

Спірні документи

При покупці автомобіля окремі ділки пропонують покупцеві різні схеми юридичного оформлення угоди: по техпаспорту, за генеральним дорученням, зі зняттям з обліку та ін. - і з відповідною різноманітністю наступних проблем і колізій. Наприклад, продавець може вмовити покупця не переоформляти автомобіль, а просто обміняти гроші на техпаспорт, мовляв, можна переоформити і пізніше. Але пізніше часто виявляється, що справжнього власника вже немає в живих або він знаходиться в іншій країні, або не має бажання займатися давно проданою машиною. Крім того, купуючи машину без переоформлення на себе, ви ризикуєте отримати автомобіль з неоплаченими штрафами, що знаходиться в заставі в банку, в кредиті, в арешті і т. п.

Окреме слово в світі старих авто - машини-”двійники”. Це коли нерозмитнена машина отримує номерний знак і техпаспорт, як у повністю легального клону (такою самою моделлю, кольору, року випуску), і їздить по дорогах до першої серйозної перевірки. Тому при покупці уживаної машини, ще до відвідування сервісних центрів МВС і внесення будь-якого роду передоплат, потрібно уважно перевіряти VIN-код на кузові і в місцях дублювання, щоб він збігався з даними в техпаспорті. І обов’язково оформляйте машину на себе, замовивши в разі підозр експертизу.

Змотаний пробіг

Якщо автомобіль має не самий маленький пробіг, але зовні виглядає непогано, у продавців, найчастіше перекупників, з’являється спокуса скрутити пробіг і завищити ціну. З іншого боку, купивши машину з великим реальним пробігом, можна зовсім скоро опинитися перед проблемою капітального ремонту двигуна. Адже у нього є свій ресурс в кілька сотень тисяч кілометрів, який може бути майже вичерпаний - притому що змотаний спідометр буде відображати цілком оптимістичну картину.

Теж саме стосується і трансмісії, яка також має свій ресурс в кілометрах пробігу. У механічної трансмісії рішення проблем часто обмежується заміною зчеплення. Але якщо це її роботизований варіант, то і такий ремонт буде дуже недешевим: зчеплення “робота” варто в раз в п’ять дорожче того, що стоїть на чистій “механіці”.

До того ж ніяк неможливо знати, в яких режимах експлуатував автомобіль попереднійї власник протягом усіх цих кілометрів. Можливо, після покупки з’ясується, що стан силового агрегату настільки сумний, що його ремонт недоцільний і потрібна заміна двигуна і / або коробки передач. А це і витрати, і простій автомобіля.

Досвід багатьох діагностів і механіків показує, що обчислити факт скручування пробігу можна, але це не завжди легко. Адже при бажанні можна і зірвану пломбу на одометрі відновити, і інформацію в головному блоці управління підправити. Але всі непрямі ознаки “стерти” не вийде. Перший маркер - це вік автомобіля. В середньому пересічний автомобіліст проїжджає 10-15 тис. км за рік. Якщо у п’ятирічної машини пробіг - всього 20-30 тис. км, то потрібно розбиратися, чому вона так мало наїздила за цей час. Це або дійсно другий-третій автомобіль в сім’ї, який більше стояв, ніж їздив, або він побував у великій аварії і довго ремонтувався, або просто пробіг скручений.

Приховані дефекти агрегатів

Ви підшукали собі автомобіль. Він і зовні виглядає добре, і салон охайний, і, проїхавшись, серйозних зауважень не виявили. Продавець квапить, мовляв, якщо все сподобалося, то оформляємо угоду, тому що трубку обривають ще пара бажаючих, готових занести завдаток за машину.

Але стоп! Поспішати не варто. Як вже зазначалося вище, деякі власники “скидають” свої автомобілі перед дуже серйозним і дорогим ремонтом або навіть великим плановим сервісним обслуговуванням. До такого роду процедур можна віднести перегородку двигуна, заміну або ремонт турбіни, серйозну роботу з коробкою передач, повну ревізію підвіски та ін.

У сучасних машинах чимало турбот також можуть доставити електрика і електроніка, навіть якщо автомобіль практично новий - наприклад, пролита в багажнику вода здатна зіпсувати кілька блоків і роз’ємів. І через великий обсяг демонтажних робіт в салоні відновлення проводки може обійтися в чималу суму. Додаткова неприємність в тому, що “електрика” може буквально вередувати, то позначаючи несправність, то приховуючи її та працюючи бездоганно.